‘Verkort de doorlooptijd’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Verkort de doorlooptijd’

Bij een smart factory is er op elk moment inzicht in de productie (foto; SMP).

“Bij zeker 80% van de bedrijven kan de doorlooptijd met zeker 50% verkort worden. En Duits onderzoek geeft aan dat een product 85% van de tijd alleen maar wacht op een volgende bewerking. De doorlooptijd moet dan ook een belangrijkste drijfveer zijn voor verbetering, want daar valt nog veel te behalen”, vertelt Maarten van Teeffelen in Metaal Magazine.

Smart machining oftewel Industrie 4.0 is noodzakelijk om de doorlooptijd terug te dringen, zegt Van Teeffelen (CNC-Consult & Automation) tijdens online workshop ‘De toekomst van de verspanende fabriek’ van het Smart Machining Platform (SMP).

Voor metaalondernemers die willen bepalen hoe hun eigen doorlooptijd korter kan, is het belangrijk om de eigen processtappen na te gaan. “Denk in het terugdringen van de doorlooptijd, denk niet in efficiency. Werk slimmer, níet harder.”

‘Bij iedere stap verbeteringen mogelijk’

Het SMP, vorig jaar tijdens de Metavak gepresenteerd, is een initiatief van 10 bedrijven uit de maakindustrie: BMO Automation, CNC-Consult, DMG Mori, Haimer, Heidenhain, Iscar, Mitutoyo, MKG, Schunk en SupplyDrive.

Zij helpen leden (hun gezamenlijke klanten) bij het digitaliseren en optimaliseren van productieprocessen.

Tijdens de workshop belichtten Erik Bakker (SupplyDrive) en Joost van Eijk (DMG Mori Netherlands) de stappen in een productieproces van een verspanend bedrijf om te laten zien dat bij iedere stap verbeteringen zijn door te voeren door te verbinden

‘Doorloop eigen, bestaande proces’

Het platform wil een toekomstbeeld schetsen van de verspanende fabriek, als stip op de horizon.

Een tip van Van Teeffelen: “Bekijk hoe je de werkplaats opnieuw zou inrichten als je dit vanaf scratch kon doen, met Industrie 4.0 in gedachten. Doorloop vervolgens aan de hand daarvan virtueel je bestaande proces en zie waar het anders zou moeten.”

Omdat elk bedrijf anders is en anders werkt, komen voor elk specifiek bedrijf weer andere pijnpunten naar boven. Pak een van deze pijnpunten aan om zo stap voor stap te beginnen.

‘Onafhankelijke, praktische info’

Het Smart Machining Platform deelt onafhankelijke en praktische informatie, onder meer in seminars en workshops die bijvoorbeeld in de vorm van webinars worden gehouden. Ook brengt het verspanende bedrijven samen. Lid worden van het SMP is gratis.

Komende Metavak (6-8 oktober) wil het SMP het totale proces in een minifabriek laten zien, waarbij processtappen met elkaar verknoopt zijn.

In Metaal Magazine

Lees verder in het artikel in Metaal Magazine over de voordelen van smart machining, voorbeelden van mogelijke pijnpunten en bij hoeveel machines smart machining rendabel is.

Bekijk Metaal Magazine nummer 5 (augustus 2020)
(premium)

Meer informatie over een speciaal abonnement

Adverteren in de volgende uitgave?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven