Veel nieuws op EuroBlech 2014 in Hannover • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veel nieuws op EuroBlech 2014 in Hannover

Het E2M-systeem van Wila zoals vorig jaar geëxposeerd tijdens de BlechExpo (foto: Reinold Tomberg)

De exposanten van de EuroBlech 2014, vandaag is de tweede dag van deze grote plaatbeurs, presenteren veel nieuws in Hannover (D). Wila uit Lochem bijvoorbeeld presenteert het E2M-systeem (Easy to Move). De EuroBlech is nog tot en met komende zaterdag 25 oktober te bezoeken. Hieronder wat nieuwtjes van exposanten.

Het E2M-gereedschaphandlingsysteem van Wila maakt het mogelijk om snel en veilig zware afkantgereedschappen te wisselen. Dit reduceert de omsteltijd. Letterlijk in een handomdraai zijn de E2M-lagers in het gereedschap te activeren, waardoor het gereedschap eenvoudig verplaatst kan worden. Het E2M-systeem is beschikbaar voor alle Wila New Standard boven- en ondergereedschappen met een eigen massa boven de 12,5 kg.

In hal 12 laat Prima Power de nieuwe Shear Brilliance plaatcel zien. Zowel schaar als ponsgedeelte zijn servomechanisch aangedreven (foto: Prima Power)
In hal 12 laat Prima Power de nieuwe Shear Brilliance plaatcel zien. Zowel schaar als ponsgedeelte zijn servomechanisch aangedreven (foto: Prima Power)

RAS Reinhardt Maschinenbau presenteert in hal 11 het Profile Center. Dit is een machine voor het buigen van enkelstuks tot kleine series profielen voor onder meer deurkozijnen en kabelgoten. Onderscheidende kenmerken van dit automatische zwenkbuigsysteem zijn het plaathandling-systeem en de automatische ‘One-Click’-programmering vanuit geïmporteerde Step-files.

Een van de noviteiten die SafanDarley tijdens de EuroBlech 2014 presenteert, is een studiemodel van de afkantpers voor de toekomst. Deze concept E-Brake heeft een vernieuwde aandrijving: de servo-elektronische aandrijving op basis van het ‘dual drive’- katrolprincipe is verder doorontwikkeld. Verder is het studiemodel ondermeer uitgevoerd met C-frame, een dunnere persbalk met een betere drukverdeling en hogere belasting per meter. De prestatiecurve van de afkantpers is door de hogere snelheden verhoogd, waarbij tegelijkertijd het energieverbruik en het geluidsniveau zijn afgenomen.

Onder de benaming TruTops Boost presenteert Trumpf tijdens de EuroBlech 2014 in Hannover (D) nieuwe software voor plaatverwerkende metaalbedrijven. Bijzonder is dat alle stappen van de plaatproductie in een systeem bij elkaar gebracht zijn: constructie en/of data-import, het nesten en vervolgens de NC-programma’s voor het snijden, ponsen of plaatbuigen.

De Cut Control optie detecteert vroegtijdig de vorming van plasma en past automatisch de snijsnelheid aan (foto: Bystronic)
De Cut Control optie detecteert vroegtijdig de vorming van plasma en past automatisch de snijsnelheid aan (foto: Bystronic)

Bystronic heeft haar portfolio uitgebreid met de Fiber6000; een 6 kW diodegepompte laserbron. De nieuwe laserbron is op de BySprint serie leverbaar in zowel het formaat 3.000 mm x 1.500mm als 4.000 mm x 2.000mm. De 6 kW laser reduceert de snijtijden in het dunne- en middelbereik aanzienlijk.

Tijdens de EuroBlech 2014 in Hannover toont Schuler uit Göppingen (D) een 200 ton sterke mechanische pers. De pers is met een nieuwe ServoDirect aandrijftechnologie uitgerust. Schuler presenteert op de EuroBlech een aantal oplossingen om de energie-efficiency van de persen met automatiseringssystemen te verhogen.

Een bandzaag die Behringer zal presenteren is de HBP510-1209G. De HBP510 is geschikt voor het zagen van balken en holle profielen. De bandzaag heeft een zaagbereik van 1.200 mm x 510 mm en is als een portaalbouwwijze geconstrueerd

Met het Bimeric SP productiesysteem presenteert Bihler op de EuroBlech nieuwe perspectieven in de vervaardiging van assemblages. Het systeem bestaat uit een SP 500 servopers in combinatie met een Bimeric platform. Het ponsen en vormen van onderdelen geproduceerd door de SP 500 pers met een kracht van 500 kN, worden verder verwerkt door het Bimeric platform en direct geassembleerd tot eindproducten.

Tata Steel uit IJmuiden heeft een nieuwe staalsoort ontwikkeld voor automobielfabrikanten om tegemoet te komen aan de vraag naar sterkere en lichtere staalsoorten. Het nieuwe materiaal, DP1000HY-GI, is een hogesterktestaal met een hoge vloeigrens, combineert sterkte met vervormbaarheid.

 Tata Steel kan het DP1000HY staal aanbieden in sterktes van 600 Mpa, 800 Mpa en 1.000 MPa (foto: Tata)

Tata Steel kan het DP1000HY staal aanbieden in sterktes van 600 Mpa, 800 Mpa en 1.000 MPa (foto: Tata Steel)

Hypertherm demonstreert op de EuroBlech verschillende snijtechnieken zoals de HyPrecision Waterjet waterstraalsnijder. Deze is leverbaar met pompen die een vermogen leveren variërend van 11 kW tot 110 kW. Het systeem is voorzien van ‘Advanced Intensifier Technology’ om de prestaties te verhogen en de onderhoudsintervallen te verlengen.

Van AP&T komt een uitnodiging voor een bezoek aan een ‘virtual showroom’ in hal 27. Bezoekers kunnen virtueel in een perslijn kruipen en het gehele vormproces en de flow door de lijn volgen. De perslijn is ontwikkeld voor ‘press hardening’ (ook wel aangeduid als ‘hot forming’ of ‘Presshärten’). Bij hot forming worden halffabrikaten omgevormd bij een temperatuur van 900 oC tot 930 oC. Vervolgens worden de omgevormde werkstukken snel afgekoeld

Goudsmit Magnetics uit Waalre heeft onlangs een magnetische ‘timing belt’ ontwikkeld, die platen aan- en afvoert in en uit een pers. Tijdens de EuroBlech in Hannover wordt de ‘timing belt’ gedemonstreerd. Het aan- en afvoeren gebeurt met een acceleratie van 6 m/s2. Indien gewenst, kan de band worden voorzien van permanente- of schakelbare elektromagneten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven