VDW neemt belang in maakplatform • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDW neemt belang in maakplatform

Spanflug analyseert CAD-modellen en technische tekeningen van onderdelen en berekent op basis van de resulterende gegevens in zeer korte tijd (enkele seconden) een prijs (foto Spanflug)..

De VDW (de Duitse vereniging van fabrikanten van bewerkingsmachines) heeft een minderheidsbelang genomen in een productieplatform met bijbehorende software. Het gaat om Spanflug Technologies GmbH uit München. Deze startup wil de offerte- en onderdeleninkoopprocessen voor de maakindustrie automatiseren.

Op het Spanflug-platform kunnen klanten met leveranciers communiceren en hun orders afhandelen. Met de software kunnen leveranciers hun offertes automatisch, snel en transparant genereren.

Productieplatform

De start-up is sinds 2018 actief en is voortgekomen uit het instituut voor werktuigmachines en industrieel management (iwb) van de Technische Universiteit van München (TUM). Het contract werd in november ondertekend.

Het productieplatform is gespecialiseerd in CNC-gedraaide en gefreesde onderdelen. Het biedt klanten een volledig geautomatiseerd inkoopproces, dat alles omvat; van prijsberekening tot en met een online shop waar bestellingen geplaatst kunnen worden. Klanten krijgen de prijs en de levertijd al tijdens de aanvraag gemeld.

70 productiebedrijven

Er zijn op dit moment meer dan 70 productiebedrijven uit Duitsland en Oostenrijk die al op het platform zijn aangesloten.

Inmiddels bestellen meer dan 1.000 klanten componenten via het platform en zijn prijzen voor ruim 100.000 productieonderdelen berekend.

“Beide partijen waren geïnteresseerd in een nauwe samenwerking op lange termijn die verder ging dan louter advisering”, zegt Dr. Markus Westermeier, oprichter van het bedrijf. “Het idee van een financiële betrokkenheid van de VDW werd geopperd en vervolgens zeer snel uitgevoerd.”

‘Ideale partner’

 “De VDW heeft uitstekende banden met onze hele industrie en we zijn blij dat de organisatie aan boord is gekomen. Het is de ideale partner voor ons”, aldus Westermeier.

“De VDW brengt uitgebreide industriekennis met zich mee en is daarmee voor ons de ideale partner. Sinds het begin van de gesprekken zien we steeds meer voordeel in onze toegang tot het netwerk van de VDW en de nabijheid van de bewerkingsmachine-industrie.”

‘Groot potentieel’

“We hebben de hulp van een aantal van onze leden ingeroepen om de Spanflug-oplossing te evalueren en hebben vastgesteld dat deze de internationale concurrentie aanvoert als het gaat om de analyse en kostenberekening van CNC-onderdelen”, vult Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van de VDW, aan.

“De inzet biedt een groot potentieel, niet alleen voor onze lidbedrijven en hun klanten, maar ook voor de machinebouw- en installatietechnieksector als geheel in Duitsland.”

Nieuw terrein

Met investeren in een bedrijf begeeft de VDW zich op nieuw terrein. “In tijden van onrust is het bijzonder belangrijk om ons portfolio uit te breiden als onderdeel van onze inspanningen om aantrekkelijk te blijven voor nieuwe leden”, vertelt Schäfer.

“Het doel is om de Spanflug-technologie en de daaruit voortvloeiende efficiëntiewinst te gebruiken om het concurrentievermogen van de Duitse verwerkende industrie op lange termijn veilig te stellen”, aldus Schäfer.

‘Snel prijs te berekenen’

“Onze software berekent automatisch de prijs op basis van CAD-modellen en technische tekeningen,” legt Dr. Adrian Lewis, medeoprichter van Spanflug, uit. “Een nieuwe prijs kan onmiddellijk worden herberekend als er wijzigingen in het ontwerp worden aangebracht.”

“Op dit moment zijn we in staat om automatisch prijzen te berekenen voor meer dan 90 procent van de componenten op de markt. Dit is gebaseerd op een prijsalgoritme dat we zelf hebben ontwikkeld en dat we voortdurend verfijnen om nog meer componenten automatisch te kunnen verwerken”, legt hij uit.

‘Ongebruikte capaciteit benutten’

Productiebedrijven kunnen met het platform hun ongebruikte capaciteit benutten en besparen op verkoop en marketing. Voor hun klanten zijn de voordelen dat het hele bestelproces kan worden verkort, van dagen tot enkele minuten. Ook wordt tijd bespaard bij het zoeken naar leveranciers.

Bovendien kost het minder moeite om de juiste leverancierskwaliteit te waarborgen en worden communicatiekosten tot een minimum beperkt. Dit vermindert de bijkomende kosten van de inkoop.

Automatische prijscalculatie

De tweede pijler van Spanflug is een bijbehorende softwaredienst in de vorm van automatische prijscalculatie voor productiebedrijven. Zij kunnen met deze software hun calculatieproces automatiseren en met één muisklik offertes op maat genereren.

Spanflug ziet veel potentieel in geautomatiseerde calculatieprocessen, zowel voor de klanten als voor de productiebedrijven zelf.

“De deelname van de VDW zal de productiebedrijven in staat stellen om de ontwikkeling van hun platformtechnologie te versnellen en aanzienlijk uit te breiden door de fabrikanten van bewerkingsmachines erbij te betrekken.”

Video

Bekijk een uitleg van het platform:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven