VDL Systems investeert in Yaskawa lasrobotcel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL Systems investeert in Yaskawa lasrobotcel

Ing. Michèl van de Staak – bedrijfsleider bij VDL Systems (links) en Egbert de Wit – robotspecialist ProduLAS Oosterhout bij de nieuwe MA2010 Yaskawa lasrobotcel

Voor VDL Systems uit Uden is de investering in een tweede lasrobot een logische stap. De Yaskawa robotlascel is in de tweede helft van februari bij VDL Systems in bedrijf genomen voor seriematige productie. “Als specialistische ontwerper, producent en toeleverancier van voornamelijk hoogwaardige machines en apparatuur ten behoeve van de voedingsmiddelenindustrie, is het constant leveren van de beste laskwaliteit, ten behoeve van de juiste maatvoering, esthetica en hygiëne, van het hoogste belang. Dat geldt zeker voor het laswerk van de ingewikkelde roestvast stalen samenstellingen die wij hier voor de voedingsmiddelenindustrie vervaardigen”, aldus Michèl van der Staak, bedrijfsleider van VDL Systems.

Van der Staak vervolgt: “Voor het aflassen van een door ons ontworpen RVS container met een afmeting van 2.400 mm x 1.200 mm x 1400 mm (XxYxZ), hebben we in deze – inmiddels tweede – lasrobotcel geïnvesteerd. Omdat bij handlassen vaak variatie zit in het laswerk, wat zich uit in maatafwijkingen van de constructie, is het belangrijk dat alle lassen van dit omvangrijke product steeds van dezelfde kwaliteit zijn om een constante maatvoering te krijgen. Dat krijg je alleen met een lasrobot”.

Groot werkbereik

De MA2010 Yaskawa lasrobot met een groot werkbereik van 2.010 mm staat gemonteerd op een 7.150 mm. lange, servo-gestuurde track, waardoor twee werkstations bereikt kunnen worden. Er zijn twee HSB-1000 manipulatoren met tegenlager welke als twee individuele stations gebruikt kunnen worden. De afstand tussen de aandrijfzijde en tegenlager is 3.200 mm waardoor deze grote containers zonder onderbreking kunnen worden afgelast. Doordat het tegenlager verplaatst kan worden kan de robot nóg grotere samenstellingen aflassen en is voor VDL Systems daardoor universeel inzetbaar voor elk product, groot of klein.

Als lastechniek is gekozen voor de Fronius CMT stroombron, welke geschikt is voor het lassen van vooral dun roestvast staal, staal en aluminium. Een zogenaamde WeldCom interface zorgt ervoor dat de stroombron rechtstreeks via de teachbox van de robotcontroller ingesteld kan worden.

Om de vervuiling van de lastoorts te minimaliseren is de installatie tevens voorzien van een toortsreiniger met draadknip-unit. Het reinigingsproces wordt geheel automatisch uitgevoerd. Afwijkingen van de toorts kunnen gecontroleerd worden door een zogenoemde Qset welke het programma, indien nodig, kan corrigeren.

Om de inbedrijfstelling bij VDL Systems te versnellen, is gebruik gemaakt van offline programmeertechniek. Hierdoor konden de lasprogramma’s alvast in de opbouwfase van de robot gemaakt worden, zodat deze direct, na de in bedrijfstelling van de robot, ingelezen konden worden.

Yaskawa VDL Systems
De MA2010 Yaskawa lasrobot met de Fronius CMT stroombron voor het lassen van dun RVS, staal en aluminium

Constante kwaliteit

Michèl van de Staak: “Wat voor ons erg belangrijk is, is dat de robot een constante kwaliteit laswerk levert, waardoor de juiste maatvoering ook constant blijft. Ten slotte moeten alle montagedelen feilloos in elkaar passen, zowel bij het eerste product, alsook bij het laatste. Daarnaast is het een voordeel dat de robot continu inzetbaar is, waardoor er steeds voldoende lascapaciteit ter beschikking is. Bovendien heeft de lasrobot ten opzichte van handlassen een hogere productiesnelheid, waardoor de door ons gedane investering voor deze robotcel zeker verantwoord is”.

De gehele Yaskawa-installatie is voorafgaande aan de levering, geheel opgebouwd en bedrijfsklaar gemaakt door ProduLAS in Oosterhout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven