Nieuws

VDL MPC automatiseert kleinserieproductie

Operator Marco Evers, managing director Leo Spaan en bedrijfsleider Ton Göbel bij de nieuwste manloze productiecel

VDL MPC is er in geslaagd  om met een doordachte machineconfiguratie en een ondersteunende software de verspaning van kleine series zo efficiënt mogelijk te organiseren. Het bedrijf beschikt inmiddels over drie volledig uitwisselbare bewerkingscentra. Met een aangebouwd werkstukmagazijn, een palletsysteem en een handlingrobot is de menselijke inbreng teruggebracht tot het beladen van het magazijn.

VDL MPC heeft zich ontwikkeld tot leverancier van hoogwaardig freeswerk aan sectoren als de halfgeleider-, lucht- & ruimtevaart-, defensie- en telecomindustrie. Gezien de toenemende eisen van de markt en de schaarste aan vakmensen maakte het bedrijf in 2007 een strategische keuze voor manloze productie. Een vijfassig bewerkingscentrum van DMG werd gecombineerd met een Workmaster beladingsrobot en een palletsysteem van System 3R. Het werkstukmagazijn naast de machine biedt plaats aan zestien kleinere Dynafix- en 25 grotere Magnum-pallets, alle voorzien van identificatiechips. Het succes van deze oplossing leidde in 2011 tot de investering in een tweede DMG machine met dezelfde aantallen Dynafix- en Magnum-pallets. In 2014 volgde opnieuw een uitbreiding, ditmaal met een DMG MORI bewerkingscentrum met 24 Dynafix pallets.

Aansturing

Deze drie productiecellen worden  aangestuurd door het programma  WorkShopManager/Cellmanager, eveneens van System 3R. Alle bewerkingsgegevens zijn in een database opgeslagen. Het bewerkingsprogramma wordt via de identificatiechip van de pallet opgeroepen. Door standaardisatie werkt iedere machine met een vaste gereedschapset waardoor aanvoer van buitenaf niet nodig is. Deze werkwijze is volgens VDL MPC in de praktijk zeer efficiënt: de gemiddelde insteltijd blijft onder de 15 minuten per order (gemiddeld zijn er 10 à 15 orders per etmaal). De mogelijkheid om zustergereedschappen bij slijtage of breuk in te zetten bevordert een ongestoorde productie. De uitwisselbaarheid van de drie machines vereenvoudigt onderhoud zonder productieonderbreking en biedt maximale flexibiliteit bij de orderindeling. De modulaire opbouw van de WorkShopManager-software bood VDL MPC de mogelijkheid om bescheiden met de automatisering te beginnen en deze later geleidelijk verder uit te breiden. De hardware en software om de machines te ‘upgraden’ naar manloze bewerkingscellen zijn geleverd door Ertec uit Nuenen.

In het palletmagazijn staan de werkstukken gereed voor bewerking
In het palletmagazijn staan de werkstukken gereed voor bewerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven