VDL getroffen door cyberaanval • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL getroffen door cyberaanval

De VDL Groep, waaronder VDL Nedcar, is getroffen door een digitale aanval. Alle 105 bedrijven, in 19 landen in Europa, Azië en Amerika, zijn getroffen maar niet alle in dezelfde mate.

Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen de NOS. Het gaat om een aanval ‘die de algemene bedrijfsvoering raakt’.

De cyberaanval begon in de nacht van 7-8 oktober en was gericht op het hoofdkantoor, meldt NRC, maar maakte computers en servers in verschillende bedrijfsonderdelen, ook in het buitenland, onbruikbaar. Zo werkte onder meer de e-mail niet meer. 

Preventief zijn computersystemen die nog lijken te werken alsnog uitgeschakeld, om te voorkomen dat hackers daar ook toegang krijgen of data kunnen stelen. Ook wordt zo voorkomen dat klanten en toeleveranciers eveneens geïnfecteerd kunnen worden.

Bij verschillende bedrijven kon sinds 7 oktober niet of maar ten dele worden geproduceerd. Ook VDL Nedcar is geraakt. Onbekend is in welke mate. Waarschijnlijk wordt de productie van de fabriek in Born ook op 8 oktober nog niet opgestart.

Lassers konden wel werken

Medewerkers die niet noodzakelijkerwijs toegang nodig hebben tot online systemen, zoals bijvoorbeeld lassers, konden wel aan de slag. Toch zijn veel productielocaties uit voorzorg niet opgestart. VDL onderzoekt eerst of de systemen geïnfiltreerd zijn en kunnen worden hersteld.

Het is nog altijd niet bekend wat de precieze oorzaak is en of het een aanval met ransomware betreft.

Vorig jaar was VDL ook al het doelwit van een hackaanval, maar die kon toen tijdig worden afgewend. Inloggegevens van het bedrijf werden buitgemaakt door Russische hackers. Deze zijn toen te koop aangeboden aan cybercriminelen die vervolgens een inbraakpoging deden bij het concern.

Lees het vervolg:

VDL Nedcar draait weer na cyberaanval (13 oktober 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven