Vandaag begint EuroBlech 2014 in Hannover • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vandaag begint EuroBlech 2014 in Hannover

Nukon Fiber Laser introduceert op de Euroblech in Hannover de nieuwe REX. De REX is een 2D fiber lasersnijmachine met een draai-as. Verder laat Nukon de NF-pro 4 kW met automatisering zien (Kemper-Storatec).

Deze week kunnen we vanaf vandaag t/m zaterdag 25 oktober de EuroBlech 2014 bezoeken. Een aanrader: hal 11 t/m 17 en hal 27 van het beursterrein in Hannover (D) bieden veel informatie over het verwerken van met name dunne plaat. Een belangrijke trend die op de EuroBlech in de schijnwerper komt te staan is de ontwikkeling van de laser in de plaatbewerking. Een andere trend is de procesbeheersing en – besturing.

Bij dikwandig snijwerk ontmoeten we in toenemende mate de vastestoflaser (vaak fiberlaser genoemd). Er zijn intussen leveranciers van lasersnijmachines die verwachten dat voor het snijden van plaatwerk zoals dat geëxposeerd wordt op de EuroBlech in de nabije toekomst geen rol meer is weggelegd voor de CO2-laser. Trumpf bijvoorbeeld liet al eerder zien hoe een Trulaser 5030 fiber met succes ingezet werd voor het snijden van 12 mm dik roestvast staal en 25 mm dik staal. Dit voorjaar introduceerde Bystronic een 6 kW fiberlaser voor de Bysprint. Het ligt in de lijn der verwachting dat genoemde lasers (maar ook die van andere merken, zoals bijvoorbeeld de nieuwe fiberlaser van Nukon in de foto hierbij) in staat zullen zijn om het gehele diktebereik van plaatwerkerijen voor snijden af te dekken. De rol van de CO2-laser zal dan verschuiven naar andere werkzaamheden als lassen en oppervlaktebehandeling. Alhoewel voor de eerste werkzaamheid intussen de diodelaser aan de deur staat te rammelen.

LVD presenteert op de EuroBlech een vernieuwde uitvoering van de ToolCell. Dit is een automatische werkende wisselaar voor afkantgereedschappen (foto: LVD)
LVD presenteert op de EuroBlech een vernieuwde uitvoering van de ToolCell. Dit is een automatische werkende wisselaar voor afkantgereedschappen (foto: LVD)

Procesbeheersing en – besturing

De EuroBlech is geëvolueerd in de richting van een software-beurs. Dat een bezoeker zich dit niet (meteen) realiseert is heel logisch. De hallen  in Hannover zijn  gevuld met grote brokken hardware als afkantbanken, lasersnijders, ponsmachines, persen, aandrijfcomponenten als motoren en koppelingen enzovoort. Vooral indrukwekkende plaatbewerkingsinstallaties met automatische laad- en lossystemen springen meteen in het oog. Maar realiseer je wel dat veel ontwikkelingen niet zo zichtbaar zijn. Deze zijn ingebed in de besturingbehuizingen van de machines. We praten over procesbeheersing en -besturing. Van oudsher is de plaatwerkbranche grensverleggend bezig met procesbeheersing.

Prima Power presenteert op de EuroBlech een Laserdyne 430BD machine voor precisielaserbewerkingen als lassen, snijden en boren (foto: Prima Power)
Prima Power presenteert op de EuroBlech een Laserdyne 430BD machine voor precisielaserbewerkingen als lassen, snijden en boren (foto: Prima Power)

Smart Factory

Een volgende stap heeft zich al aangekondigd en zal ongetwijfeld ook besproken worden op de EuroBlech 2014. Die volgende ontwikkeling wordt aangeduid als ‘Smart Factory’, ‘Industry 4.0’ of ‘Factory of the Future’. Het grote verschil ten opzichte van de huidige besturingssystemen is dat de hiërarchische besturingssystemen in de toekomst gaan verdwijnen en dat daarvoor in de plaats netwerk-achtige besturingssystemen komen. Dat netwerk heeft dan geen hiërarchische functie. Dat betekent dat sensoren en actuatoren met elkaar over een netwerk kunnen communiceren zowel horizontaal als verticaal in het netwerk. Dit is mogelijk omdat je tegenwoordig voor een paar tientjes elk machine-onderdeel kunt voorzien van een eigen computer. Dat betekent dat je locaal kunt werken met een enorme hoeveelheid intelligentie in machines en toebehoren. Met daarbij enorme datastromen. Dat is de ‘big data’ waar tegenwoordig iedereen het over heeft. Dat houdt ook in dat je niet meer van bovenaf via PLC-achtige systemen je proces hoeft te besturen. Maar hoe dan wel? Het is ons nog niet geheel duidelijk.

De Monotec plasma-snijmachine  die Koike in Hannover voorstelt is een robuuste en CNC-gestuurde snijmachine, geschikt voor het snijden van staal, rvs en aluminium van 0,5 tot 15 mm (foto: Koike)
De Monotec plasma-snijmachine die Koike in Hannover voorstelt is een robuuste en CNC-gestuurde snijmachine, geschikt voor het snijden van staal, rvs en aluminium van 0,5 tot 15 mm (foto: Koike)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven