Van de Laar kiest voor DMG/Mori Seiki • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van de Laar kiest voor DMG/Mori Seiki

Het in Someren gevestigde bedrijf Van de Laar Fijnmetaaltechniek heeft, nauwelijks een jaar na de investering in een vijfassig bewerkingscentrum DMU65 monobloc van DMG/Mori Seiki, een identieke machine in gebruik genomen. Samen met de in 1999 aangeschafte DMU70 evo van dezelfde fabrikant beschikt de Noord-Brabantse onderneming thans over drie vijfassige machines met een hoge dynamiek voor al dan niet seriematige bewerking van werkstukken met een diameter tot 840 mm, een hoogte tot 500 mm en een massa tot 1000 kg.

De compacte uitvoering van de DMU65 monobloc vormde een belangrijk argument in het selectieproces, waarbij ook andere gerenommeerde aanbieders werden betrokken. Eigenaar-directeur Ton van de Laar legt uit waarom: “Voor de meeste werkstukken die wij hier vervaardigen konden we met een aanmerkelijk kleinere machine uit het DMG-programma toe dan met vergelijkbare machinetypen uit andere programma’s.
Door slim opspannen en gebruik van het beschikbare werkbereik hadden we voldoende aan een X-as van 650 mm, waar bij andere machines 800 mm nodig zou zijn. Die lengtereductie van 150 mm vertaalde zich in een prijsverschil van een kleine 80.000 euro. Daarnaast lopen we hier tegen de grenzen aan wat de beschikbare ruimte betreft.”

 

VandeLaar2-350px

De beide DMU 65 monobloc 5-assige bewerkingscentra, die elk nog geen 8 m2 vloeroppervlak innemen, naast elkaar opgesteld in de werkplaats van Van de Laar (foto’s: Hans Koopmans)

 

Nieuwbouw ligt dan ook in het verschiet voor het bedrijf, dat ruim twee decennia actief is als precisieverspaner van uiteenlopende metaalsoorten voor prototyping en enkelstuks- tot kleinserieproductie. Co-maker Van de Laar is sterk in nauwkeurige machinecomponenten voor de halfgeleiderindustrie, spuitgieterijen en fabrikanten van verpakkingsmachines. De orderportefeuille is goed gevuld; omdat de afnemers over zulke uiteenlopende sectoren zijn verspreid, heeft de economische crisis nauwelijks vat op de onderneming.

 

Hoge dynamiek
Ton van de Laar is, na meer dan dertien jaar ervaring op dit gebied, enthousiast pleitbezorger van het vijfassig frezen. “Onze machines beschikken over een hoge dynamiek. We kunnen een hoge bewerkingssnelheid halen zonder op nauwkeurigheid in te leveren. Voor een deel is dat te danken aan de compacte, stijve constructie van de frames.
Bovendien besparen we veel tijd bij het instellen. De programma’s worden offline gemaakt en eenmaal in de besturing geladen gaat er weinig tijd verloren aan uitrichten en dergelijke. Je werkt vanuit één referentie; de vorm- en plaatstolerantie worden bepaald door de nauwkeurigheid van de machine.”

 

(Tekst: Hans Koopmans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven