Vakkanjers pakken goud en zilver • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vakkanjers pakken goud en zilver

Een internationale oefenwedstrijd voor de WorldSkills in Australië heeft de Nederlandse deelnemers twee keer goud en één keer zilver opgeleverd. Met de resultaten van de Global Skills Challenge 2011 in Wollongong lijken de Vakkanjers klaar voor de WorldSkills 2011. Deze wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen (1.000 deelnemers in 45 wedstrijdvakken) zijn in oktober in Londen.

In Wollongong vielen alle vijf Nederlandse metaal- en elektrotalenten in de prijzen. Tim van den Heuvel (Lierop) werd eerste bij polymechanica, het team van Bart Biemans (Gemert), Kevin Peters (Doetinchem) en Dennis van Werkhoven (Nijmegen) won met overmacht de Manufacturing Team Challenge (MTC). Zilver was er voor lasser Edwin Mabelis uit het Zeeuwse Nieuwvliet. MTC’er Bart Biemans (Prodrive, Eindhoven) zat heen en terug in totaal bijna 48 uur in het vliegtuig voor de wedstrijd. Maar het was het waard, zegt de Vakkanjer.

 

Superweek

 

Biemans: “Het was een superweek voor ons MTC-team. We werden met onze mini-bike eerste met een straatlengte voorsprong op de nummer twee. En we hebben veel geleerd. Op het resultaat gaan we ons niet blindstaren. Het is mooi om te winnen, maar we moeten niet denken dat we er nu zijn. De weg naar Londen is nog lang en in Engeland is alles straks weer anders. We zijn een heel eind, dat wel. De komende drie maanden zorgen we dat álles klopt. Details kunnen straks het verschil maken tussen een medaille en niks.”

 

Intensief

De wedstrijden in Australië maken deel uit van een intensief voorbereidingstraject voor de Vakkanjers op weg naar de WorldSkills. De Londen-gangers krijgen de komende maanden ook nog vaktechnische cursussen en fysieke en mentale training, zodat ze in oktober optimaal voorbereid aan de start verschijnen.

 

WorldSkills 2011

De VakkanjerWedstrijden zijn tweejaarlijkse beroepenwedstrijden voor aanstormende talenten in de metaal en elektro. De Vakkanjers strijden in wedstrijdvakken als lassen, polymechanica en CAD-tekenen. De nationale kampioenen kunnen zich plaatsen voor de wereldkampioenschappen. Tijdens de laatste WorldSkills, in Calgary (2009), veroverde CAD-tekenaar Bob Kramer een bronzen medaille. De WorldSkills 2011 zijn van 5-8 oktober 2011 in Londen. Kijk ook op www.worldskillslondon2011.com .

 

Vakkanjers

De VakkanjerWedstrijden in de metaal en elektro zijn onderdeel van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en daarmee de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren wil stimuleren. Bureau TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro) en Stichting OOM (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). Binnen deze opleidingsfondsen zijn de werkgevers- en werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De sociale partners zijn de werkgeversorganisaties Vereniging FME-CWM en Koninklijke Metaalunie en de werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. De campagne Vakkanjers is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven