Uitpuilende Jimtof toont laatste trends • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Uitpuilende Jimtof toont laatste trends

De Jimtof trok een grootte hoeveelheid bezoekers met overvolle gangpaden tot gevolg

Deze en vorige week vond in Tokio (Japan) de Jimtof 2014 plaats. De redactie van Metaal Magazine struinde twee dagen rond op deze zeer druk bezochte vakbeurs in Azië. We hebben veel nieuws gezien.

Om een indruk te geven: de Japanse vakbeurs heeft in de eerste vier dagen maar liefst 124.312 bezoekers getrokken. Aan het eind van de beurs zal Jimtof het bezoekersaantal van de EMO in Hannover evenaren, die vorig jaar 140.000 bezoekers kon noteren. In vergelijking met het beursoppervlak is de Jimtof vele malen kleiner dan de EMO. De Jimtof kun je ongeveer vergelijken met de grootte van de Techni-Show. Deze mensenmassa op een beperkt oppervlak levert dus een overvolle beurs op. De drukste dag (zaterdag) trok maar liefst 37.000 bezoekers en dit komt qua statistieken in de buurt van het totale bezoekersaantal van de Techni-Show. Tussen al die mensen door liepen we toch nog tegen wat interessante nieuwtjes en trends aan. Veel zijn momenteel nog niet voor de Europese markt beschikbaar, maar worden wel verwacht. Het geeft bovendien een goede indicatie welke richting machinefabrikanten opgaan op het gebied van ontwikkelingen.

Additive en verspaning

Vier machinefabrikanten toonden op de Jimtof een machine die additive manufacturing combineert met verspaning. DMG Mori toonde de Lasertec 65, Mazak de Integrex I400 AM, Matsuura de Lumex Avance-25 en Sodick de OPM250L. Deze laatste twee zijn momenteel nog niet in Nederland leverbaar. Het toont echter wel aan dat machinefabrikanten de voordelen zien van additive manufacturing en deze techniek gaan toepassen in bewerkingsmachines.

Besturing in tabletvorm

Een eigentijdse besturing is ook een trend die te zien was op de Jimtof. DMG Mori liet dit zien met de inmiddels bekende Celos besturing, maar ook Okuma, Nakamura Tome en Mazak toonden een soortgelijke besturing. Okuma introduceerde OSP Suite, Nakamura Tome presenteerde NT Smart X en Mazak toonde het Japanse publiek voor het eerst SmoothX. Allen gebaseerd op een touchscreen-paneel dat veel overeenkomsten heeft met het werken op een tablet.

Zoals gewoonlijk hebben we ook op de Jimtof weer de nodige foto’s geschoten. Bekijk hier de 164 foto’s om een impressie te krijgen van de Jimtof 2014 in Tokyo (Jp). In de volgende uitgave van Metaal Magazine verschijnt een uitgebreide toelichting. Neem nu een abonnement als u dit niet wilt missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven