Tweede Chiron-cel voor Wila • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tweede Chiron-cel voor Wila

Wila in Lochem heeft een tweede cel van Chiron-machines afgenomen om binnenkort in gebruik te nemen. Behalve dat de capaciteit op deze manier toeneemt, zal de kwetsbaarheid voor eventuele storingen afnemen.

Het produceren van enkelstuks zou best te automatiseren zijn, aldus de fabrikant van kantpersgereedschap en klemsystemen. Al enige tijd produceren 6 Chiron Mill 6000 (6 meter) bewerkingscentra 24/7 voor Wila, enkelstuks op klantspecificatie. Dankzij de automatisering zijn de tussenvoorraden tot praktisch nul afgebouwd.

Doorlooptijden verder omlaag

Door de ontwikkelingen op de markt wilde Wila de doorlooptijden nog verder reduceren. Daarom schafte het bedrijf een tweede, vrijwel identieke cel aan. Deze cel is zoals gepland afgelopen maand afgenomen en zal spoedig volledig in gebruik worden genomen. Deze tweede cel heeft nu 4 Chiron Mill 6000 machines, maar is erop voorbereid om nog eens twee machines op te nemen.

“Naast de additionele capaciteit zijn we nu nog minder kwetsbaar als onverwacht een storing optreedt”, als Frank Rouweler (directeur R&D). “Met 10 Chiron Mill 6000 bewerkingscentra kun je een paar uur productieverlies gemakkelijker opvangen.”

Gantry loader

Voor het beladen van de machines heeft Wila bij deze tweede cel wederom bewust voor een gantry loader gekozen. Het bedrijf heeft hier ondertussen al veel ervaring mee opgedaan.

“De gantry loader die 2.500 kg kan tillen, wisselt de hydraulisch geklemde opspanning met daarin het werkstuk in twee minuten. Een robot zou er langer over doen, kan niet zoveel tillen en heeft geen transportbereik van 12 x 35 m”, motiveert Rouweler de keuze.

De bovenloopkraan met daaraan de grijpunit beweegt via een aparte corridor aan de zijkant langs de Chiron machines. Hierdoor kunnen altijd nog andere machines beladen worden als er bijvoorbeeld op één van de machines een nieuw product ingesteld of onderhoud uitgevoerd moet worden.

Parallel opspannen en beladen/ontladen

De software die de gantry loader aanstuurt, is zo geschreven dat de twee operators hoofdtijd parallel de producten kunnen opspannen in een van de twee daarvoor ingerichte zones, terwijl de andere machines beladen en ontladen worden.

De gereedschappen zijn voorzien van een RFID-chip die buiten de cel worden klaargezet in een sluis waarna de machine ze zelf in het magazijn plaatst.

Wila produceert klemmingen en gereedschappen in de eigen fabriek in Lochem. Deze is de laatste jaren vergaand geautomatiseerd, onder andere om flexibeler en sneller op de markt te kunnen reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven