Ga naar hoofdinhoud

Trumpf 5 kW schijflaser op Techni-Show

Voor vlakbedsnijlasers biedt Trumpf nu ook een 5 kW schijflaser aan. Deze week tijdens de Techni-Show wordt de TruLaser 5030 gedemonstreerd. Eerder was al een 3 kW schijflaser beschikbaar voor plaatsnijden. Een duidelijke trend tekent zich af in Utrecht: de vastestoflaser verovert terrein bij het smeltsnijden van dunne plaat.

De laserbron van de Trumpf 5030 is een schijflaser. Dit is een vastestoflaser. Een schijflaser, ook wel disklaser genoemd, is een laserbron waar het lasermedium bestaat uit een dun, goed gekoeld kristalplaatje. Op dit moment zijn er schijflasers met meerdere caviteiten (resonatoren met elk een kristalplaatje) beschikbaar tot 16 kW. De 16 kW disklaser heeft vier caviteiten. De waarde van 16 kW geldt voor lassen. Voor snijden zagen we tijdens de EuroBlech 2010 een maximale waarde van 3 kW voor de schijflaser. In Utrecht wordt deze week een snijlaser getoond met een vermogen van 5 kW.

 

Trumpf width =

De schijflaser is een diodegepompte (rechts op de foto) vastestoflaser. De laserbundel wordt via een fiber (vezel) naar de bewerkingsplek geleid. Op een foto een model van deze laser zoals onlangs getoond bij Trumpf in Ditzingen (D) (foto’s: Trumpf/Reinold Tomberg)

 

YB:YAG kristalplaatje

Het hart van de schijflaser van Trumpf is een  een YB:YAG kristalplaatje. In de  yttrium-aluminium-granaat structuur zijn yberium ionen ingebed. Kenmerkend is de golflengte 1,03 micrometer (1030 nm). Het kristal van een disklaser is een plaatje van pakweg 15 mm en een dikte van 200 micrometer. De 5 kW schijflaser werkt met twee resonatoren met elk een dergelijk schijfje. De 5 kW van deze laser wordt ingekoppeld in een flexibele glasvezel met minimaal een diameter van 100 micrometer.

 

Zie ook de machinedemo hieronder:

 

 

Hogere snijsnelheid

De Trudisk 5001 laserbron zien we in Utrecht als de bron voor de vlakbedsnijlaser Trulaser 5030 (plaatafmeting 3 m x 1,5 m). Ook leverbaar is de grotere Trulaser 5040 (4 m bij 2 m plaatafmeting). Het hogere laservermogen van 5 kW is in eerste instantie vooral interessant voor het lasersnijden van dun plaatmateriaal met een hogere snijsnelheid. Trumpf heeft bijvoorbeeld de 5 kW machine beproefd voor het snijden van 1 mm roestvast staal. Dit lukt nu met een snijsnelheid van 52 m/min. Voor een 3 kW schijflaser bedraagt deze waarde 34 m/min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven