Tot 12 ton precies bewerken op EMO • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tot 12 ton precies bewerken op EMO

Een aandachttrekker tijdens de EMO Hannover 2013 is de Dixi 270 op de stand van DMG Mori Seiki. Dit is een portaalfreesmachine voor precisiebewerking van tot 12 ton zware werkstukken. De machine beschikt over een bewerkingsruimte van 2700 mm x 2700 mm x 1600 mm en realiseert een drievoudig verbeterde volumetrische precisie van kleiner dan 60 micrometer.

De constructie van de  Dixi 270 met gietcomponenten uit GGG 60 biedt een maximale stijfheid en stabiliteit, ook bij de zware bewerking van omvangrijke onderdelen voor de vliegtuigbouw of zeer grote precisiematrijzen. Grote onderdelen met een diameter van 3000 mm, een hoogte van 1600 mm en een gewicht van 12 ton kunnen met bijvoorbeeld de Powermaster 1000 motorspil (1000 Nm koppel, 77 kW) efficiënt worden voorgefreesd en daarna met een hoge dynamiek en voedingssnelheid met hoge volumetrische precisie worden nabewerkt.

 

 DIXI 270 DMG Mori Seiki EMO Hannover 2013

Opmerkelijk van de Dixi 270 die DMG Mori Seiki in Hannover exposeert: pas na 500 uur handmatig schrapen(zie de foto bij intro van dit bericht) zijn de contactvlakken, die bepalend zijn voor de precisie, zo vlak, recht en haaks, dat in combinatie met alle lineaire en rotatieassen minimale vorm- en plaatstoleranties gegarandeerd kunnen worden (foto’s: Dixi/DMG Mori Seiki)


Schrapen

De twee afbeeldingen hieronder (bron: Dixi) laten zien van de invloed van het schrapen is op de nauwkeurigheid van een machine. Boven voor het schrapen en onder na het schrapen. Door een geometrische afwijking kunnen hoekfouten versterkt worden, schrapen reduceert dit.

Voor het schrapen Dixi

na het schrapen Dixi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven