Tools en toolomgeving steeds smarter • Metaal Magazine
Nieuws

Tools en toolomgeving steeds smarter

Het Wila Smart Tooling-concept gaat uit van een stapsgewijze aanpak om het kantpersgereedschapsbeheer aan te passen aan industriestandaard 4.0 (foto: Wila).

Slim gereedschap, slim gereedschapsbeheer en een slimme omgeving voor gereedschap worden steeds belangrijker. Ze monitoren het productieproces en passen dit zo nodig aan om efficiëntie te verhogen en ongeplande machinestilstand te voorkomen. Dat meldt vakblad Metaal Magazine in het novembernummer.

Kleinere batches van complexere producten vragen om meer flexibiliteit in de productie, meer procesbeheersing (first time right) en een hogere bezettingsgraad, geeft Michiel Wensing, director sales & marketing van Wila, aan. Gereedschappen spelen hierbij ook een rol.

Smart tooling

High Dynamic Turning met FreeTurn laat volgens Ceratizit zien dat ook in gereedschappen zelf vooruitgang mogelijk is, zelfs bij wat nog vaak beschouwd wordt als ‘klassieke processen in het draaien’ (foto: Ceratizit).

Bij smart tooling kan het gaan om gereedschappen die zelf slimmer worden, om smart gereedschapsbeheer en om smart manieren om gereedschapsgegevens op te roepen.

Smart functies worden bijvoorbeeld mogelijk met sensoren die in of bij het werkende gereedschap geplaatst worden. Zij bewaken het proces, detecteren fouten/botsingen en kunnen zo voorkomen dat het gereedschap onnodig stukgaat. Die veelheid aan data kan ook weer de basis vormen voor machine learning en predictive maintenance.

Bij smart gereedschapsbeheer valt te denken aan een centraal systeem dat bijvoorbeeld data over gereedschap X bij bewerking Y opslaat. Deze gegevens zijn bij volgende bewerkingen weer oproepbaar en te gebruiken als basis voor verbetering.

Handgereedschappen, zoals deze van Hoffmann Group, worden ook steeds smarter, met communicatie via Bluetooth, WiFi of NFC (foto: Hoffmann Group).

Daarnaast zijn er allerlei manieren om gegevens over gereedschappen smart op te roepen, bijvoorbeeld via een speciale app. Apps die trouwens ook op afstand het productieproces kunnen managen.

De huidige technologie maakt het kortom mogelijk het hele proces nog soepeler te laten verlopen en machinestilstand tot een minimum te beperken.

Huidige en toekomstige trends

In het themanummer over gereedschappen geven deskundigen van Ceratizit  Group, de Hoffmann Group en Wila hun visie op de huidige en toekomstige trends.

Het gaat onder meer ook over smart handgereedschap, het vastleggen van gegevens, digitale mogelijkheden, interoperabiliteit en (in de toekomst) combinaties van slimme gereedschappen, ongeacht het merk.

Lees het volledige artikel in Metaal Magazine 7 (premium).

Nog geen abonnee? Kies een speciaal abonnement

Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven