Tijdwinst in programmeren meetmachine maken -rapport • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tijdwinst in programmeren meetmachine maken -rapport

het programmeren van de meetmachine kan een tijdrovend karwei zijn in vergelijk met het programmeren van een verspanende machine met een CAM systeem

“Heel snel programmeren vanuit 3D CAD mét intelligent gebruik van PMI. Precies wat wij nodig hadden voor onze volgende stap”. Dat is kort samengevat de mening van Joost van Eijk, hoofd verspaning van Holmatro Rescue Equipment in Raamsdonksveer, over het CAI systeem van PAS Technology geleverd door CNC-Consult & Automation uit ’s-Hertogenbosch.

De hydraulische gereedschappen en systemen van Holmatro worden wereldwijd gebruikt bij reddingsoperaties, industriële toepassingen en Special Tactics-operaties. Dit soort toepassingen vraagt onder alle omstandigheden om betrouwbaar materieel. Om er zeker van te zijn dat Holmatro-gebruikers hun specialistische werk optimaal kunnen uitvoeren, streven ze ernaar de ‘best-in-class’ marktleider te zijn door baanbrekende technologie in te zetten.

“Door de producten nauwgezet te controleren, kunnen we het maakproces monitoren en bijsturen. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen”. Aldus Jos Schaareman, Quality Controller, bij Holmatro (foto: CNC-Consult & Automation)
“Door de producten nauwgezet te controleren, kunnen we het maakproces monitoren en bijsturen. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen”. Aldus Jos Schaareman, Quality Controller, bij Holmatro (foto: CNC-Consult & Automation)

CMM

Ook in de meetkamer is dit van belang. Hier worden de producten met de beste middelen gecontroleerd op nauwkeurigheid. “Door de producten nauwgezet te controleren, kunnen we het maakproces monitoren en bijsturen. Dat is essentieel om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen”. Aan het woord is Jos Schaareman, Quality Controller, bij Holmatro. Samen met zijn collega’s is Jos verantwoordelijk voor de meetkamer. “Eén van de belangrijkste meetmiddelen die wij op onze meetkamer hebben is de DEA Mistral 775 computergestuurde meetmachine (CMM). Deze, door Hexagon Metrology geleverde CMM, wordt aangestuurd met PC-DMIS software. Het programmeren van deze machine werd tot voor kort ook gedaan met  software die meegeleverd is met de CMM. Dat ging op zich goed, maar kon soms zeer tijdrovend zijn, omdat alle maat-, vorm- en plaats toleranties afzonderlijk geprogrammeerd dienden te worden”, aldus Jos.

Dedicated software

Holmatro is continu op zoek naar verbeteringen in het proces. De volgende stap kan gemaakt worden in verdere automatisering. “Omdat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, moet er veel gecontroleerd worden om het productieproces te monitoren. Dat zorgde ervoor dat de meetkamer een bottleneck werd voor ons totale proces”, aldus Joost van Eijk. In plaats van het bijplaatsen van een extra meetmachine en extra menskracht, werd gezocht naar een andere oplossing. Omdat het maken van de meetprogramma’s het meeste tijd vergt in het totale meetproces, werd daar naar nieuwe mogelijkheden gekeken. Eigenlijk was men op zoek naar een programmeeroplossing zoals een CAM systeem voor verspanende machines. Al snel werd duidelijk dat zij het niet moesten zoeken bij de bestaande CAM systemen, maar bij een dedicated softwaresysteem. De oplossing werd gevonden op een seminar bij CAD/CAM leverancier CNC-Consult & Automation. Samen met een aantal andere bedrijven was Holmatro in de zomer van 2014 uitgenodigd voor de presentatie van een Computer Aided Inspection (CAI) systeem bij deze softwareleverancier. “Ik kan mij nog goed onze eerste reactie herinneren”, zegt Joost. “Tijdens de presentatie stootten Jos en ik elkaar aan en zeiden tegen elkaar: Dit is precies wat wij nodig hebben!”. Bij deze eerste introductie van dit systeem in Nederland waren meer bedrijven aanwezig die eenzelfde reactie hadden.

Al snel werd het Holmatro duidelijk dat zij het niet moesten zoeken bij de bestaande CAM systemen, maar bij een dedicated softwaresysteem
Al snel werd het Holmatro duidelijk dat zij het niet moesten zoeken bij de bestaande CAM systemen, maar bij een dedicated softwaresysteem

PAS Solution CAI systeem

Het getoonde CAI systeem is de PAS Solution, ontwikkeld door PAS Technology. Dit systeem is al acht jaar in ontwikkeling en heeft zijn sporen verdiend bij vele bedrijven in onder andere: Amerika, Canada en Japan. In de Benelux wordt dit softwaresysteem op de markt gebracht door CNC-Consult & Automation, al twintig jaar actief als leverancier van automatiseringsoplossingen zoals hyperMILL. “Regelmatig werden wij door onze hyperMILL CAD/CAM-gebruikers benaderd of hyperMILL ook te gebruiken was voor het programmeren van hun CMM. Dat zou voor onze klanten een enorme tijdwinst opleveren.” Vertelt Hans Derks, accountmanager bij CNC-Consult. Na een eerste verkenning bij diverse bedrijven moest inderdaad geconstateerd worden dat het programmeren van de meetmachine een zeer tijdrovend karwei kan zijn in vergelijk met het programmeren van een verspanende machine met een CAM systeem. Ook kan vaak pas gestart worden met programmeren als het product al klaar is. Op Control Stuttgart, de jaarlijkse beurs in Duitsland, werd gezocht naar een systeem die deze taak voor de meetspecialist zou kunnen versnellen. “Tot mijn verbazing was er op de beurs geen enkel systeem vindbaar dat voldeed aan onze eisen”, aldus Hans. Na de beurs zette hij zijn zoektocht voort op internet. Uiteindelijk werd het bedrijf PAS Technology in Amerika gevonden met een oplossing die leek te kunnen waarnaar gezocht werd. Na herhaaldelijk contact en diverse webdemo’s was CNC-Consult overtuigd dat de geboden PAS Solution inderdaad wel eens dé oplossing zou kunnen zijn voor de vraag vanuit de markt.

Chicago

In het voorjaar van 2014 zijn Hans Derks en zijn collega Cor Fellerhoff naar Chicago getogen voor een nadere kennismaking met PAS Technology en hun CAI systeem. Daar raakten zij nog meer overtuigd dat dit CAI systeem het ontbrekende puzzelstuk is om ook de meetkamer verder te automatiseren en klaar te maken voor Industrie 4.0. Sindsdien is CNC-Consult officieel distributeur van de PAS Solution. Er werden al enkele seminars georganiseerd voor introductie van het systeem bij de Nederlandse maakindustrie. Ook hebben de medewerkers van CNC-Consult inmiddels verdere scholing in de VS genoten om hun klanten beter van dienst te kunnen zijn. Bij Holmatro zijn de medewerkers van diverse betrokken afdelingen overtuigd van de oplossing door een on-site demonstratie van het softwaresysteem op hun CMM. Holmatro was één van de eerste bedrijven in Nederland die de mogelijkheden van de PAS Solution onderkenden.

Implementatie

Na installatie van het softwaresysteem en een gedegen training bij CNC-Consult doen Jos en zijn  collega Chris nu ervaring op met deze applicatie. Door integratie in hun CAD systeem SolidWorks is het nu mogelijk om niet alleen hergebruik te maken van de 3D geometrische informatie, maar ook van de PMI (maat-, vorm- en plaatstoleranties, notes, etc.) zoals deze in CAD al vastgelegd zijn. Het systeem van PAS Technology maakt slim gebruik van deze reeds vastgelegde informatie voor het genereren van een meetprogramma. Zij kunnen daarmee enorme tijdwinst boeken en toch maximale grip houden op hoe het product gemeten wordt. De meettechnici kunnen zich overtuigen van een 100% botsingsvrij programma, doormiddel van de machinesimulatie met product en opspanmiddelen. “Met de PAS Solution zijn wij in staat om in zeer korte tijd het meetprogramma te generen. We kunnen hierdoor minimaal 50% op de programmeertijd besparen. Door de CAD integratie kunnen wij ook tegelijkertijd starten met de CAM programmeur en vormen dus geen knelpunt meer voor het gehele proces”, aldus Jos. Door deze tijdbesparing kan Holmatro verder met de ontwikkeling van de volgende stap in automatisering van de meetkamer: het beladen van de CMM met behulp van robots, voor een 24/7 meetproces. Ook niet onbelangrijk was de zeer korte terugverdientijd van één jaar voor deze oplossing. Zouden zij fulltime bezig zijn met programmeren, dan zou dit zelfs een half jaar zijn.

Automatisch

Het CAI systeem PAS Solution wordt ontwikkeld door PAS Technology en in de Benelux vertegenwoordigd door CNC-Consult & Automation. Door middel van integratie in SolidWorks of inlezen van native 3D CAD met PMI kan automatisch een meetprogramma gegenereerd worden. Het is ook mogelijk om vanuit een STEP of IGES file een programma te genereren. Er kan gebruik gemaakt worden van optionele modulen voor o.a.: “in process” metingen op halffabricaten op basis van een STL-file uit een CAM systeem, ondersteuning van een speciale PH20 meetkop van Renishaw en een module voor het beheren van alle meetdata en het automatisch genereren van een meetrapport in diverse formaten zoals FAI. Deze laatste module: Inspection Manager is ook standalone te gebruiken als systeem voor het automatisch balloneren van een tekening in PDF, het genereren van een meetplan en het produceren van een meetrapport. Het systeem is onafhankelijk van het merk CMM te gebruiken. In Nederland zijn al diverse gebruikers met machines van o.a. Hexagon en Mitutoyo. CNC-Consult werkt samen met deze leveranciers voor een optimale integratie. Ook wordt er intensief samengewerkt met het Teclab in Eindhoven voor introductie van deze oplossing in de markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven