Tiende Yaskawa robot-applicatie voor Goma • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tiende Yaskawa robot-applicatie voor Goma

Jan Oortgiesen – rechts, directeur Goma Beheer - met de lasoperator bij de nieuwe MA 2010 Yaskawa lasrobot (foto's: Yaskawa)_

Met de ingebruikname van de nieuwe MA2010 Yaskawa Motoman lasrobot zet Goma in Hengelo (Gld.) haar automatiseringsbeleid voort. Inmiddels opereren er zo’n tien robots in de productieafdelingen, waaronder vier lasrobotapplicaties.

In 2014 werd de productieruimte bij Goma uitgebreid met 1.700 vierkante meter. Tijdens de hierop volgende interne verhuizing werd de lasserij vergroot en kon de nieuwe MA 2010 robotlascel hier worden opgebouwd. Op een lineaire track van 8 m loopt een servo-gestuurde rijwagen waarop de lasrobot, samen met de stroombron, de toortsreiniger en het draadvat is gemonteerd. De lasrobot kan twee werkstations bedienen.

Werstukmanipulatoren

In de toekomst kunnen er nog twee werkstations aan toe worden gevoegd indien er meer capaciteit wordt gevraagd. In de werkstations staan servo-gestuurde werkstukmanipulatoren. De tegenlagers en de opspanbalk zijn door het bedrijf Almi in Vriezenveen geleverd.

Het bijzondere van de opspanbalk voor de maldragers is, dat ze voorzien zijn van pneumatische nulpuntspanners, waardoor er een zeer snelle en betrouwbare herpositionering voor de mallen mogelijk is
Het bijzondere van de opspanbalk voor de maldragers is, dat ze voorzien zijn van pneumatische nulpuntspanners, waardoor er een snelle en betrouwbare herpositionering voor de mallen mogelijk is

Jan Oortgiesen (directeur van Goma Beheer) : “Het plan is om een snel nulpunt-opspansysteem als standaard bij al onze lasrobots door te voeren, waardoor je gemakkelijk kunt switchen van lasrobot, mocht dat nodig zijn”.

Dunne plaat

Omdat er binnen Goma voornamelijk met dunne plaat wordt gewerkt, is er gekozen voor de Fronius CMT stroombron, die geschikt is voor het lassen van dun staal, aluminium en rvs. Via een interface kan de stroombron rechtstreeks via de teachbox van de robotcontroller ingesteld worden. Daarnaast kan het reinigingsproces voor de lastoorts in het robotprogramma worden opgenomen, waardoor dit geheel automatisch geschiedt. “Ook het off-line programmeren zullen wij binnen ons bedrijf verder doorvoeren, zodat stilstand van robots en machines tot een minimum wordt beperkt”, aldus Oortgiesen. Bekijk hieronder een video van Goma:

https://www.youtube.com/watch?v=kKCNfo6d5_4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven