Tien nominaties TechniShow Innovatie Awards 2016 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tien nominaties TechniShow Innovatie Awards 2016

- De inzendingen voor de awards sluiten goed aan bij de hedendaagse ontwikkelingen in de metaalproductietechniek (foto: Reinold Tomberg)

Tien inzendingen, hieronder alfabetisch gerangschikt op firmanaam van de inzender, zijn genomineerd voor de TechniShow Innovatie Awards 2016. De uitreiking van de platina, gouden of zilveren awards is op maandag 14 maart 2016, aan de vooravond van de Techni-Show 2016.

De tien nominaties –  zoals vermeld in het juryrapport – voor de TechniShow Innovatie Awards zijn hieronder vermeld. Bekijk hier onze foto’s gemaakt tijdens de persconferentie op 20 januari in Utrecht.

Bus

De Paftec CleanSpace 2 adembescherming is in de visie van de jury een illustratief voorbeeld hoe de persoonlijke bescherming van de medewerkers in de metaalbranche nog verder verbeterd kan worden. Om deze reden is het masker genomineerd. Het masker heeft een doordacht ontwerp en verbetert de veiligheid en arbeidsomstandigheden van een gebruiker. Het ontbreken van slangen en de automatische regeling zijn pluspunten.

Logo_innovatie-awards_basis

Exner

De inzending van Exner is door de jury genomineerd omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.

Hieronder een video van de tien nominaties:

https://www.youtube.com/watch?v=evQYLxBA5qU

 

Fanuc

De robot CR-35iA van Fanuc is een opmerkelijke robot: inzetbaar als een industriële, collaboratieve robot én toch in staat om een massa van 35 kg verreikend te hanteren. Opvallend is de aanraakgevoelige cover die de veiligheid van de operator garandeert. Fanuc sluit met de robot goed aan op de behoefte in de metaalproductietechniek aan robots die met én naast mensen kunnen werken.

Hexagon

De werkplaatsmeetmachine Tigo SF van Hexagon is naar de mening van de jury een goede oplossing om te kunnen voldoen aan de stijgende nauwkeurigheidseisen in de metaalbranche. Een 3D-meetmachine die direct inzetbaar is op de werkvloer kan voor veel bedrijven een uitkomst zijn. Ook omdat deze meetmachine een laag investeringsniveau heeft. Een goede stap om hogere nauwkeurigheden te waarborgen.

Gibac

De eisen gelet op reinheid van werkstukken worden steeds hoger. Het reinigingssysteem Pero maakt het metaalbedrijven mogelijk om op eigentijdse wijze die eisen te bereiken. Het is een compacte machine die met verschillende reinigingsmiddelen inzetbaar is. Over het energieverbruik is goed nagedacht. De jury ziet deze machine als een mogelijke oplossing voor de reinigingsproblemen voor veel metaalbedrijven.

Romias

Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak met het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen

Style

Style biedt met de mogelijkheid om maatvoering aan te brengen én een tekening af te drukken vanuit een CNC-besturing een goede oplossing aan bedrijven die handmatig programmeren, bijvoorbeeld vanuit een schets, aan de machine. De optie is duidelijk ontwikkeld vanuit een klantbehoefte. Het gemaakte werkstuk kan nu vergezeld worden van een tekening met maatvoering zonder dat een extra stap naar de werkvoorbereiding nodig is. Een efficiënte manier van werken.

Tuwi

Met de Schröder Powerbend laat Tuwi zien dat het zwenkbuigen een interessant alternatief kan zijn voor afkanten als productietechniek voor het buigen van plaatdelen. Opvallend bij deze zwenkbuigmachine zijn de zuigtafel voor de positionering van de plaat en de optionele draaibare bovenbalk waarmee meer gereedschappen beschikbaar komen bij het buigen van complexe plaatdelen. Zwenkbuigen is een techniek die naar de mening van de jury meer aandacht zou moeten krijgen van de metaalbranche.

Ven Fasteners

De Lubo Smart Lubrication is volgens de jury een illustratief voorbeeld hoe een simpele verandering toch kan resulteren in grote verbeteringen voor een eindgebruiker. Om het vreten van roestvast staal tijdens het aanbrengen van mechanische verbindingen te voorkomen wordt de droge pasta vooraf op de bouten aangebracht. Het is dan niet meer nodig om tijdens het aanbrengen van boutverbindingen met een pasta te werken. De jury waardeert deze oplossing.

Widenhorn

De Logibarre Zaagconvertor van Widenhorn ziet de jury als een inspirerend voorbeeld hoe handmatige taken in een productie-omgeving geautomatiseerd kunnen worden. Een vereiste voor de metaalindustrie. Het is nu mogelijk om CNC-gestuurde zaagmachine offline te programmeren. Bovendien verhoogt het nesten van de zaagdelen het materiaalrendement.

Jury

Op vrijdag 27 november 2015 heeft de jury van de TechniShow Innovatie Awards bij de Jaarbeurs in Utrecht 33 inzendingen van 31 firma’s beoordeeld voor de TechniShow Innovatie Awards 2016. Alle 33 inzendingen zijn – na overleg – door de jury in behandeling genomen: alle inzendingen hebben dus de status ‘Innovator’ en kunnen zich als zodanig presenteren tijdens de TechniShow 2016 in Utrecht.

https://www.youtube.com/watch?v=mIQOJiUq5Ao

De jury van de TechniShow Innovatie Awards 2016 bestaat uit de volgende personen:

  • Henk van Beek (TechniShow Magazine)
  • Frans van der Brugh (Koninklijke Metaalunie)
  • Franc Coenen (Made-in Europe.nu)
  • Rolf Elling (Vraag & Aanbod)
  • Marcel Groener (Norma)
  • Reinold Tomberg (Metaal Magazine, voorzitter van de jury)
  • Peter Verkerk (Van Walraven)
  • Tim Wentink (Metaal Magazine)
  • Eric Weustink (Metaalnieuws)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven