AMB middelpunt Duitse machinebouw • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

AMB middelpunt Duitse machinebouw

Een beurs als de AMB leent zich uitstekend om machines live onder spaan te presenteren. Op de foto een NLX 3000 van DMG Mori tijdens de AMB 2014 (foto: Tim Wentink

Van 13 t/m 17 september vindt in het hart van de Duitse machinebouw de vakbeurs AMB plaats. Veel machinebouwers en gereedschapsfabrikanten presenteren hier de nieuwste machines en innovaties. De redactie van Metaal Magazine bezocht twee jaar geleden deze vakbeurs in Stuttgart en ondervond dat een eendaags bezoek bijna te kort is om al het nieuws te aanschouwen.

De AMB wordt gedragen door machinebouwers die van oudsher veelal de regionale auto-industrie van machinelijnen voorzag. Niet zo vreemd, in het zuiden van Duitsland vinden we de productiefabrieken van Audi, BMW, Mercedes Benz en Porsche. Dat betekent niet dat de AMB een beurs is voor de auto-industrie. Duitse machinebouwers als bijvoorbeeld Chiron, Grob, Handtmann, Heller, Hermle, Index en Matec richten zich met standalone-machines juist op metaalbewerkers zoals toeleveranciers en jobbers. Dit maakt de AMB ook voor bezoekers uit ons land erg interessant. Bovendien bevindt de beurs zich op loopafstand van het vliegveld dus naast dat het de moeite waard is om te bezoeken, is het ook nog eens eenvoudig en snel te bereiken.

Computer met spil

Een Duitse beurs kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder de kreet Industrie 4.0, dus ook tijdens de AMB is dit een belangrijk thema. Besturingen die zich in de Cloud bevinden en Big Data analysesystemen die steeds meer data uit het verspaningsproces verwerken, zijn in hal 4 onderwerp van gesprek. Ontwikkelt het bewerkingscentrum zich tot een computer met een spil en bepaalt de software straks over het succes van een machine? Antwoorden op deze vragen worden tijdens de aankomende AMB gegeven. Volgens Jivka Ovtcharova, hoogleraar bij het Karlsruher Institut für Technologie (KIT), wordt het productieproces in de nabije toekomst gedomineerd door software-oplossingen.“Het versmelten van de reële machine met uitgebreide software-oplossingen kan de visie van een geautomatiseerde, verbonden en virtuele productieketen volgens Industrie 4.0 benaderen”, aldus Ovtcharova.

Materiaal- en energiebesparing

Oplossingen voor energie- en materiaalefficiëntie in de metaalverwerkende-industrie worden dit jaar tijdens de AMB ook onder de aandacht gebracht. De beursorganisatie gaat speciaal voor dit thema rondleidingen organiseren die de deelnemer langs diverse informerende standhouders brengt. De rondleiding informeert de deelnemers zowel over nieuwe materialen als methodische, technische en operationele aspecten van materiaalefficiëntie. De tour duurt twee uur en de eerste begint op woensdag 14 september. Dan staat het thema ‘energie-efficiëntie in de metaalbewerking’ in het middelpunt. Op donderdag 15 september vindt de tweede tour plaats met het thema ‘materiaalefficiëntie’.

Bekijk voor een impressie onze fotoreportage van de AMB 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven