Thingit helpt om nieuwe markten te vinden • Metaal Magazine
Nieuws

Thingit helpt om nieuwe markten te vinden

BMT print tandwielen met een technologie die aanvankelijk voor een ander product bestemd was.

Veel bedrijven hebben technologie die breder of anders toepasbaar is dan de actuele toepassing. Maar hoe kom je daar achter? En hoe pas je dat inzicht vervolgens toe? Het Belgische Thingit geeft in Metaal Magazine aan daarbij te kunnen helpen.

Nieuwe technologieën of toepassingen daarvan, komen op diverse manieren tot stand. Soms gebeurt dat puur toevallig, zoals bij het beroemde Post-it-briefje. De onderzoeker van 3M Spencer Silver probeerde een supersterke lijm te ontwikkelen, maar creëerde juist een zwakke lijm, die ideaal bleek voor het makkelijk kunnen verwijderen en weer opnieuw aanbrengen van de Post-it velletjes.

“Ik ben als consultant betrokken geraakt bij innovatie, onder andere door patenten te onderzoeken en te adviseren over het vermarkten ervan”, zegt Wouter Vandamme, oprichter en directeur van Thingit, in Metaal Magazine.

‘Meer commerciële mogelijkheden’

“Wat me opviel is dat veel bedrijven technologie ontwikkelen die voor meer dingen toepasbaar is, dan waar ze eigenlijk voor ontwikkeld zijn. Dat bracht me op het idee dat er dus meer commerciële mogelijkheden zijn dan waar bedrijven in eerste instantie van uitgaan.” Op basis hiervan richtte Vandamme in 2015 Thingit op.

In de nieuwe Metaal Magazine gaat Vandamme in op voorbeelden waarbij het bedrijf heeft geholpen. Zo is er het Vlaamse metaalbedrijf BMT dat tandwielen vervaardigt met een speciale 3D-titaniumprinttechnologie, die aanvankelijk voor een ander product bestemd was. Thingit heeft BMT geholpen om voor de technologie een andere, commercieel succesvolle toepassing te vinden.

‘Onverwachte markten’

Het eveneens Vlaamse Mazuro ontwikkelt een continu variabele transmissie. Natuurlijk is voor de start-up de (elektrische) voertuigenmarkt een voor de hand liggend terrein. Maar Thingit ziet ook andere, op het eerste gezicht onverwachte, markten.

“Er zijn tal van machines en installaties waar variërende toerentallen tussen verschillende componenten op elkaar afgestemd moeten worden”, legt Vandamme uit. “Denk aan windturbines, generatoren, pompen en ventilatoren.”

‘Diverse toepassingen’

“Wij hebben zo’n vijftien verschillende toepassingen voor variabele transmissies geanalyseerd en de conclusie was dat het product van Mazaro voor deze soorten installaties geschikt is.”

Met hulp van Thingit kijken bedrijven in welke richtingen toekomstige toepassingen mogelijk zijn. “En vooral ook in welke richtingen niet”, zegt Mazaro-oprichter Filip de Mazière in Metaal Magazine.

‘Hulp bij vermarkten’

Lees op welke manieren Thingit kan helpen bij het vermarkten van bestaande technologie of bij het vinden van nieuwe markten in het novembernummer van Metaal Magazine.

Bekijk het artikel in Metaal Magazine (op pagina 36-38)
Activeer uw account

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven