De terugkeer van omzetgroei voor de industrie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

De terugkeer van omzetgroei voor de industrie

Veel ondernemers blijven ook positief gestemd. (grafiek: Abn Amro)
De Nederlandse economie doet het beter dan verwacht. In de tweede helft van 2016 draaide de economie boven verwachting en ook de signalen voor begin dit jaar zijn gunstig, stelt Abn Amro in De Stand van de Industrie van april. Abn Amro gaat ervanuit dat de wereldeconomie en de wereldhandel verder aantrekt in 2017 en 2018.
De wereldhandel in goederen is 2017 sterk van start gegaan. De wereldhandel groeide in januari met 3,3% op jaarbasis en dat is een sterkere toename ten opzichte van voorgaande maanden. De groei van de wereldhandel zal dit jaar verder verbeteren, mede dankzij het aantrekken van de bedrijvigheid in de mondiale industrie.
Veel ondernemers blijven ook positief gestemd. Het sentiment over de activiteit en het economische klimaat in de komende drie maanden is optimistisch.
In bijna alle branches gaan veel ondernemers uit van een toename in de output. Ook verwachten ze een verdere toename in afzetprijzen.
In de elektrotechnische industrie zijn de meeste ondernemers echter negatief wat betreft trend in afzetprijs, personeelssterkte en economisch klimaat. De trend is wel opwaarts. Dit komt doordat de orderpositie en het oordeel daarover van veel bedrijven aan het verbeteren is.

Productie

Abn Amro gaat ervanuit dat de wereldeconomie en de wereldhandel verder aantrekt in 2017 en 2018.

Abn Amro geeft aan dat de industrie in termen van productie het jaar 2017 goed is begonnen. In januari groeide de productie nog met 1,8% op jaarbasis en in februari nam het groeitempo toe naar 5,0% op jaarbasis. De productie is daarmee tot en met februari met gemiddeld 3,4% toegenomen (incl. food).
De productie in de elektrische apparatenindustrie laat sterke groeicijfers zien. Maar ook de transportmiddelen-, machine- en chemische industrie laten sterke toenames in output registeren. Voor chemie en elektrische apparaten trekt vooral de binnenlandse vraag aan. In andere branches is de buitenlandse vraag met name de driver. De enige branche die in februari met een krimp in output heeft te maken is de basismetaalindustrie.

Afzetprijzen

De sterkste stijgingen in afzetprijzen zien we in de chemische-, basismetaal, metaalproducten en meubelindustrie, stelt het rapport. Gezien de trends in grondstofprijzen wordt verwacht dat gedurende 2017 de afzetprijzen in veel van deze industriële branches zullen toenemen. In de machine- en elektrische apparatenindustrie staan de afzetprijzen echter nog onder druk, aangezien hier de concurrentiedruk nog relatief hoog is.

Arbeidsmarkt

Industriële ondernemers houden vertrouwen in de arbeidsmarkt. In maart 2017 zet de vacature-indicator in de industrie zijn opwaartse beweging door en evenaart daarmee zijn positie van begin 2011.
Onder invloed van trends in de export, de stand van veel sentimentsindicatoren en de groeiprognoses in de eurozone krijgen steeds meer ondernemers vertrouwen in de groei van het aantal vacatures.

Het volledige rapport is te lezen in deze pdf-.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven