Tekort aan technici nog steeds nijpend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tekort aan technici nog steeds nijpend

Er is nog altijd een nijpend tekort aan technici, blijkt uit de ROVC TechBarometer. Dit komt volgens de sector (28% van de respondenten) vooral door de slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Het profiel van potentiële werknemers past daardoor niet bij uitstaande vacatures.

Andere oorzaak voor het tekort is volgens 21% van de respondenten vergrijzing. Werknemers gaan met pensioen, maar er is niet genoeg aanwas om hen op te volgen. Ook het huidige imago van de technische branche (eveneens 21%) helpt niet om het tekort op te lossen.

Tekort op ieder niveau

Het tekort aan goede technici is merkbaar op diverse niveaus. Het grootste gemis aan technici wordt ervaren op mbo-4 niveau (46%). Maar ook op mbo-3- (23%) en hbo-niveau (21%) is er onvoldoende technisch opgeleid personeel.

Technische organisaties zijn het hardst op zoek naar mediors met twee tot vijf jaar ervaring. Op dit niveau verwacht bijna de helft (47%) van de technische organisaties een tekort in de komende 5 jaar.  

‘Andere opties’

“Dat er te weinig technisch geschoolde medewerkers in Nederland zijn, zorgt ervoor dat bedrijven naar andere opties gaan kijken”, zegt
ROVC-directeur John Huizing. “Het aandeel buitenlandse technici in Nederlandse bedrijven is bijvoorbeeld nog nooit zo hoog geweest.”

De oplossing kan volgens hem ook wat dichter bij huis gezocht worden. “Technische bedrijven kunnen werknemers aannemen die op het eerste oog misschien niet aan de gestelde eisen voldoen. Dit omdat ze een andere opleiding hebben genoten of omdat het kennisniveau niet geheel bij de praktijk aansluit. Deze werknemers kunnen bijgeschoold of opgeleid worden. De technische branche krijgt er hierdoor werknemers bij en lost zo het tekort zelf op. Een win-win situatie.”

ROVC TechBarometer 2019

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in relevante trends voor de techniek. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Het onderzoek is uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland.

Het rapport is gratis aan te vragen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven