Nieuws

Teclab leidt op met Yaskawa robottechnologie

Student Leon Coppens, instructeur Jeroen Kragten, student Ruud Rooijakkers en Teclab-directeur Hans van Brussel bij de door Yaskawa beschikbaar gestelde robot

Anderhalf jaar geleden is Teclab Eindhoven met het Summa College en Brainport Industries als aandeelhouders gestart met opleidingen op het gebied van hoogwaardige productietechnologie. Yaskawa Benelux uit Son stelde een handelingsrobot ter beschikking van het type HP20F voor het laden en ontladen van bewerkingscentra.

‘Teclab is in 2012 van start gegaan. Het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan goed opgeleide technici. Bedrijven in de Brainport Eindhoven zijn onze partners en dragen bij om Teclab tot een succes te maken. De techniek gaat heden ten dagen razendsnel en er worden steeds hogere eisen gesteld aan technisch personeel. Wij bieden die hightech opleiding en daarnaast stellen we onze kennis, productie- en onderzoekfaciliteiten ter beschikking aan de bedrijven’, aldus Teclab-directeur Hans van Brussel.

Yaskawa robot

De overheid heeft een budget ter beschikking gesteld, maar dat is niet voldoende voor de investeringen van de benodigde bewerkingscentra en automatiseringsapparatuur die Teclab nodig heeft. Actieve participatie van het bedrijfsleven is noodzakelijk en is onderdeel van het beleidsplan. Hans van Brussel: ‘Teclab heeft van het PTH een frees-bewerkingscentrum overgenomen die we gaan gebruiken om een bedrijfsgericht automatiseringsproces te laten zien. Met Eddie Mennen, directeur van Yaskawa Benelux, hebben we intensief gefilosofeerd over hoe je dit automatiseringsproces het beste in de opleiding kunt tonen en wat je daar voor nodig hebt. Uiteindelijk zijn we tot een ontwerp gekomen met een niet al te grote robot van het type HP20F met compacte FS100 robotbesturing. We zetten dit flexibel in voor het beladen en ontladen van bewerkingscentra en om de verdere afhandeling te doen aan een lopende band systeem. Vanderlande heeft het lopende band systeem ter beschikking gesteld.’ Yaskawa leverde daarnaast het softwarepakket MOTOSim, waarmee volledig off-line geprogrammeerd kan worden, zodat de productie niet onderbroken hoeft te worden. Verder zorgt Yaskawa ook voor de opleiding van de studenten.

Een impressie van het Teclab instructielokaal met bewerkingscentra
Een impressie van het Teclab instructielokaal met bewerkingscentra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven