Technologische industrie groeit door na topjaar 2017 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Technologische industrie groeit door na topjaar 2017

De technologische industrie blijft ook komend jaar de snelste groeier binnen de industrie en zal profiteren van aanhoudende investeringsgroei bij afnemers. Dat voorspelt het Ecomisch Bureau van ING in de Outlook 2018. Na een sterk 2017 (productie +3,5%) staan ook in 2018 veel seinen op groen voor de industrie. De verwachte productiegroei is 3%.

De metaalsector groeit naar verwachting met 2% in 2018, na 3% groei in 2017 (goed voor 20 miljard euro aan productieomvang). Deze sector profiteert ook van groei in de bouw. De kunststofindustrie heeft een wat hoger groeipad te pakken (+2,5%), mede als belangrijke leverancier van verpakkingen aan de voedingsindustrie.

Snelste groeier

De industrie als geheel zal met zo’n 3% groeien. De technologische industrie blijft de snelste groeier met een verwachte 4%. Met een totale productie van circa 122 miljard euro en een aandeel van circa 40% is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie.

De hoogste verwachte groei binnen deze sector komt vanuit de hightechindustrie (+4,5%) en automotive industrie (+9%). Groeiende productmarkten zijn dan ook automotive en de halfgeleiderindustrie. De toeleveranciers in onder andere de metaal en de machinebouw profiteren in hun kielzog van deze groei.

Solide groei

De sector als geheel profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook is de technologische industrie relatief goed aangesloten op groeimarkt Azië.

Positief is dat de voedingsindustrie komend jaar de groei op gang ziet komen (2%), wat goed is voor de hele industrie. De investeringen gaan komend jaar naar verwachting zelfs toenemen met 5,4%. Overigens: de voorspelde productiegroei van 4% in 2018 is wel fors minder dan de 9,5% productiegroei dit jaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven