TechniShow strijdtoneel voor helden in vakmanschap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TechniShow strijdtoneel voor helden in vakmanschap

Elke twee jaar meten de mbo’ers hun krachten in zestien vakgebieden. Op de foto vakkanjer Diewer van der Schoor (foto’s: Vakkanjers)

Vakmanschap en imago. Daar draait het om bij de landelijke finale van de VakkanjerWedstrijden tijdens de TechniShow in maart. Deze beroepenwedstrijd voor talentvolle technische mbo’ers is een van de wapens in de jarenlange strijd om Nederland als volwaardig maakland mee te laten tellen. Die strijd lijkt ten goede te keren.

De metaalindustrie drijft op mbo’ers. Maar liefst 70 tot 80 procent van het personeel is mbo-opgeleid, vertelt Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs van de Koninklijke Metaalunie. “Onze leden zijn afhankelijk van voldoende instroom. Ze kunnen niet zonder goed opgeleide vakmensen, die voortdurend up-to-date moeten blijven.” Nu is het aantrekken van jongeren voor technische opleidingen en beroepen uitgegroeid tot een nationale zorg. Daar kan het verbeteren van het imago verandering in brengen. En wat is er dan mooier dan er een competitie van te maken?

Podium

Elke twee jaar meten de mbo’ers (tot 23 jaar) hun krachten in zestien vakgebieden: wie is de beste van Nederland? “Deze VakkanjerWedstrijden geven jong technisch mbo-talent een podium”, zegt Jeroen Collignon van TechniekTalent.nu, dat de wedstrijd organiseert. TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van zes technische sectoren, met één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek. “De Vakkanjers kunnen trots zijn op wat ze doen”, aldus Collignon. “Ze laten zien dat metaal tegenwoordig een schone, high-tech werkomgeving biedt. En natuurlijk is zo’n wedstrijd goed voor de publiciteit.”

Landelijke finales

Nu is deze competitie niet nieuw. Al in de jaren zestig en zeventig was er een nationale beroepenmanifestatie. Die dreigde als een nachtkaars uit te gaan, ware het niet dat er een nieuwe impuls kwam door haar om te toveren tot een internationale wedstrijd.

Er zijn dit jaar drie finale-evenementen. Die met de meeste vakken is tijdens de Technishow: CNC-draaien, CNC-frezen, fijnmechanisch machine bankwerken, onderhoudsmontage, plaatconstructie, robotica, mechatronica en CAD-tekenen. Vier dagen lang werken de 47 finalisten op 1.000 m2 aan een of meerdere opdrachten, onder het toeziend oog van de duizenden bezoekers die langslopen. Zo moeten de CNC-ers programma’s schrijven voor een aantal werkstukken, de plaatbewerkers onder meer een trechter voor een stortkoker snijden, zetten en lassen, de onderhoudstechnici een sorteermachine van een snoepfabriek afstellen en storingen verhelpen, de machinebewerkers een werkend mechaniekje ontwikkelen en de robotjongens een robot langs een parcours in een piramide opdrachten laten uitvoeren.  Een jury van experts van bedrijven en scholen beoordeelt de werkstukken. De uitslag wordt pas na de laatste finale bekendgemaakt, op 8 april in Eindhoven. De Nederlands kampioenen vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills in Göteborg (SE) in december 2016.

Vakkanjers
Tijdens de Technishow staan CNC-draaien, CNC-frezen, fijnmechanisch machine bankwerken, onderhoudsmontage, plaatconstructie, robotica, mechatronica en CAD-tekenen centraal. Op de foto vakkanjer Julian Groen

Focus op talentontwikkeling

Ondanks het beproefde concept werkt de organisatie aan aanpassingen. Zo verschuift de focus naar talentontwikkeling. Jongeren die meedoen aan de wedstrijd vinden dit leuk, maar de meeste jongeren willen vooral werken aan hun persoonlijke ontwikkeling richting vakman of vakvrouw. “Met onze kennis van Vakkanjers zette we samen met onderwijs en bedrijfsleven een nieuw programma op, waarbij de ontwikkeling van de leerling centraal staat en niet de wedstrijd”, aldus Collignon. “Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds meer oog hebben voor maatschappelijke problemen”, vult Heij aan, “Daarvoor zijn technische oplossingen nodig, bijvoorbeeld een mechanisme om mensen eenvoudiger uit bed te tillen, een alarmsysteem, een betere rolstoel, een verstelbare bureaustoel die rugproblemen voorkomt. Heel veel van die producten komen voort uit vakmanschap. Ze moeten wel bedacht en gemaakt worden. Dat komt niet vanzelf.”

Vakkanjers
De Nederlands kampioenen vertegenwoordigen Nederland tijdens EuroSkills in Göteborg (SE) in december 2016. Op de foto vakkanjer Richard Nales

DOOR: MARJOLIJN ROGGE

Noot: Dit is een korte versie van een artikel dat eerder in Metaal Magazine 2 is verschenen.

Eén reactie op “TechniShow strijdtoneel voor helden in vakmanschap

  • L. Ebbers

    Het ziet er allemaal erg nederlands kneuterig uit, jonge meiden en jongens weggestopt in een hoekje van de grote hal achter een paar dranghekken hier en daar en achter een schermpje of wat draadjes aan elkaar solderen. Een groot bedrijf gevonden als hoofdsponsor om daar wat machines neer te zetten die de meeste tijd stil niets staan te doen. Jammer een gemiste kans, lijkt een feestje van mensen die niet boven op de praktijk zitten.
    Alsjeblieft, sla de handen ineen met de machine-importeurs en zet de leerlingen tussen stands of bij de importeurs zelf in de stand en laat ze leuke dingen doen tussen de grote jongens.
    Hoe vaak moet je niet als bezoeker wachten bij een stand tot je de juiste persoon te spreken krijgt, intussen kun je dan met die jongelui, in de mooie flitsende kleding van nu, een gesprek aangaan over dat mooie stukje techniek waar ze mee bezig zijn!!! Dan neem je hen echt serieus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven