Tata Steel: miljoenen voor reductie overlast • Metaal Magazine
Nieuws

Tata Steel: miljoenen voor reductie overlast

Tata Steel Nederland (TSN) investeert 300 miljoen euro extra om de impact van stof en geur op het terrein in IJmuiden drastisch te verminderen. Het bedrijf start onmiddellijk met dit maatregelenpakket, in overleg met de provincie. 

Het pakket, Roadmap+, bestaat uit enkele nieuwe maatregelen en versnelling van milieuprojecten in de Roadmap 2030, die vorig jaar werd gelanceerd, blijkt uit voortgangsrapport Roadmap.

Realisatie DeNOₓ-installatie

Met Roadmap+ komt Tata Steel tegemoet aan de wensen van de provincie. Belangrijke pijler onder Roadmap+ is de realisatie van een DeNOₓ-installatie bij de Pelletfabriek. Hierdoor zal de uitstoot drastisch verminderen en worden enorme milieuvoordelen, stelt het concern.

Het gaat mede om extra bovenwettelijke maatregelen). TSN overlegt met de provincie over de aanpak.

Behalve de vermindering van stikstof (NOₓ) wordt ook de uitstoot van fijnstof en zware metalen (als onderdeel van de Zeer Zorgwekkende Stoffen, ZZS) sterk gereduceerd. Met dit project is een investering van 150 miljoen euro gemoeid. 

Verbeteringen Kooks- en Gasfabriek

Een ander groot project betreft verbeteringen aan de Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2). Van aanpassing van de afdichting en een potentiële nieuwe afzuigtechniek wordt vermindering van geur en uitstoot van stoffen verwacht.

Ook dit project gaat onmiddellijk van start en vraagt tot 50 miljoen euro investering. TSN wil met deze tussentijdse maatregel tot een snellere vermindering van overlast door KGF2 komen. 

‘Dezelfde ambitie’

Hans van den Berg, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland: “Het Programma Tata Steel van gedeputeerde Jeroen Olthof heeft een hoge ambitie in het verminderen van emissies en overlast. Tata Steel heeft dezelfde ambitie en die willen we met deze Roadmap+ ook daadwerkelijk realiseren.”

“We zijn er van overtuigd dat we hiermee een belangrijke stap voorwaarts zetten met een significante vermindering van uitstoot en overlast als resultaat.” 

Henrik Adam, Chief Executive Officer van Tata Steel Europe: Tata Steel onderstreept met Roadmap+ opnieuw haar commitment om de impact van stof en geur te verminderen.” 

‘Bewustwording’

TSN is onlangs ook gestart met een interne campagne voor de verdere bewustwording van de noodzaak tot vermindering van overlast. Met de campagne worden medewerkers gewezen op die noodzaak.

Ook worden ze opgeroepen om overlastbronnen te signaleren, direct te melden en bij incidenten onmiddellijk te stoppen. 

Steun FNV

FNV steunt de plannen Tata Steel om overlast te verminderen. “Wij willen graag dat de voormalig Hoogovens ook in de toekomst kan blijven bestaan”, stelt Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal:. “Daarvoor zijn dit soort investeringen onontbeerlijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven