Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel IJmuiden schrapt 800 banen

Tata Steel IJmuiden.

Bij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen 800 banen. Volgens het staalconcern is bezuinigen noodzakelijk omdat sprake is van een moeizame staalmarkt. Tata Steel sluit gedwongen ontslagen niet uit. Er zal met vakbonden om de tafel worden gegaan om te praten over een sociaal plan. De Centrale Ondernemersraad en vakbonden zijn kritisch en uiterst bezorgd over het voornemen van het bedrijf.

Verwacht wordt dat ongeveer 500 mensen in loondienst worden getroffen. Dit betreft vooral management- en staffuncties en ondersteunende diensten. Bij de overige 300 arbeidsplaatsen gaat het om uitzendkrachten en zzp’ers. Ook zal het bedrijf vacatures die niet direct productie-gerelateerd zijn, niet invullen alsmede werkzaamheden outsourcen, naar het buitenland of naar andere bedrijven.

Het besluit heeft geen gevolgen voor de productie. Sterker nog: het bedrijf wil de komende tijd nieuwe mensen aannemen. Dat gaat vooral om technisch geschoolde medewerkers die in de productie aan de slag kunnen.

Tata Steel: ‘Moeilijk besluit’

“Ondanks alle inspanningen van Tata Steel om haar marktpositie te verbeteren en kosten te verminderen, is er meer nodig en moet het bedrijf ook de personeelskosten verder naar beneden brengen”, zegt het concern in een toelichting.

“De vermindering van het aantal arbeidsplaatsen is een moeilijk besluit, dat grote persoonlijke impact kan hebben op medewerkers en hun families.”

Maar het concern ziet geen andere mogelijkheid. Het snijden in de kosten is noodzakelijk om concurrerend en winstgevend te blijven en te verduurzamen. Tata Steel investeert de komende jaren miljarden euro’s in plannen voor verduurzaming.

“Het is daarom belangrijk om een stevige concurrentiepositie te hebben en te behouden en wendbaar genoeg te zijn om in te spelen op snel veranderende omstandigheden en nieuwe ontwikkelingen”, aldus het concern.

‘Falend beleid’, ‘veel onduidelijk’ en ‘uiterst bezorgd’

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel spreekt van falend beleid en stelt dat de rekening hiervan bij het personeel komt te liggen. De COR noemt verder de plannen tot uitbesteding “onnodig, dus ongewenst”. Ook zal dit geen kostenbesparing opleveren. 

CNV Vakmensen vindt nog veel onduidelijk. “De directie heeft eigenlijk alleen maar een algemene aankondiging gedaan zonder details”, zegt CNV-onderhandelaar Marten Jukema. “Maar het hoe en waarom precies kon de directie ons niet duidelijk maken. Dat vind ik erg teleurstellend.”

FNV Tata Steel geeft aan ‘uiterst bezorgd’ te zijn. “Tijdens het overleg vanmiddag heeft het staalbedrijf ons de laatste financiële stand van zaken getoond”, zegt FNV Tata Steel bestuurder Cihan Lacin.

“Mede op basis van de zorgwekkende resultaten (tientallen miljoenen euro’s verlies per maand) meent de directie dat er een grote reorganisatie dient plaats te vinden, met name bij management-, staf- en ondersteunende functies.”

‘Werkgelegenheidspact is leidend’

“Wat de directie van het staalbedrijf voor het gemak echter lijkt te vergeten, is het feit dat we als FNV Tata Steel een werkgelegenheidspact (werkzekerheidsgarantie) hebben dat loopt tot minimaal 1 oktober 2026.”

“Dit werkgelegenheidspact is voor ons leidend en zal dan ook centraal staan in de gesprekken die ongetwijfeld zullen volgen na deze schokkende mededeling van vandaag”, aldus Lacin.

In Nederland werken in totaal zo’n 11.500 mensen bij Tata Steel, waarvan zo’n 9200 in IJmuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven