Tata Steel heeft uitstoot PAK-stoffen gehalveerd • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tata Steel heeft uitstoot PAK-stoffen gehalveerd

Tata Steel heeft op het terrein in IJmuiden de uitstoot van PAK-stoffen met 50% weten te verminderen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit eerste metingen door onafhankelijke meetbureaus. Daarmee is de PAK-uitstoot in lijn met de beoogde vermindering, stelt het staalconcern. Het maakt de ambitie waar die Tata Steel dit jaar heeft gesteld met verbeterprogramma Roadmap Plus.

De 50% vermindering van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK-stoffen) ten opzichte van 2019 is een belangrijke stap in de uitvoering van het programma om de impact van stof, geur en geluid drastisch te verminderen, aldus Tata Steel.

“Met het Roadmap Plus-programma is afgelopen jaar hard gewerkt aan het versneld realiseren van extra maatregelen om de uitstoot ten opzichte van 2019 nog eens te halveren.”

Ambities realiseren

“We hebben de belofte gedaan om er alles aan te doen om de impact op de leefomgeving versneld te verminderen”, stelt Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland.

“We hebben hoge ambities. Ons eerste streven was om dit jaar een verdere afname in de uitstoot van PAK-stoffen te realiseren. Het resultaat is daar en dat is mooi nieuws.”

“Tegelijkertijd vinden we het vervelend dat er zorgen bestaan in de omgeving en zijn we niet blind voor resultaten van onderzoeken. We voelen de urgentie en daarom pakken we dit en volgend jaar door met de rest van het verbeterprogramma.”

Diverse maatregelen

Er zijn het afgelopen jaar diverse maatregelen gerealiseerd om minder uitstoot van PAK-stoffen te realiseren.

“Zo is afgelopen maart een hightech milieu-installatie bij de Koudbandwalserij in gebruik genomen waardoor bij het gloeien van staal geen PAK-stoffen meer vrijkomen”, vertelt Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel.

“Ook hebben we afgelopen jaar hard gewerkt aan het verder verminderen van emissies bij de Sinterfabriek en aan de Kooksfabriek. Het pakket aan maatregelen is nu opgeleverd, met een mooi resultaat.”

Blijven metingen komen

De onlangs uitgevoerde metingen zijn gedaan door geaccrediteerde externe meetbureaus. De komende maanden blijven metingen verricht worden om te zien of deze reductie stabiel is.

“Er mag in de komende jaren geen twijfel ontstaan over onze impact op de leefomgeving”, geeft Van den Berg aan.

“Onze omgeving moet kunnen vertrouwen dat de resultaten kloppen en dat we onze belofte nakomen. Onafhankelijke verificatie speelt hierin een belangrijke rol.”

Meer informatie

Lees over de Roadmap Plus en de laatste stand van zaken in het Dashboard Roadmap Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven