Supercoating voor staalproductie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Supercoating voor staalproductie

XuperCoat is een composietcoating, bestaande uit hardmetaal en keramische componenten. (foto: Castolin Eutectic)

Het Britse Monitor Coatings heeft als eerste een keramische composiet coating ontwikkeld, XuperCoat. Deze coating verlengt de levensduur van gietvormen voor het continugietproces en verbetert de kwaliteit van het staal. De fabriek zet de nieuwe coating standaard in.

In een continugietproces bepaalt het oppervlak van de gietvormen voor een groot deel de kwaliteit van het staal dat wordt gegoten. Daarom worden deze geregeld vervangen als er beschadigingen optreden. Beschadigingen kunnen funest zijn voor de staalkwaliteit. De eerste ervaringen die een klant met XuperCoat heeft opgedaan, wijzen op een zes tot tien keer langere levensduur van de matrijsplaten, vergeleken met de standaard koperen en koperchroom gietvormen. Doordat ze dus minder vaak vervangen hoeven te worden, dalen de kosten per ton en heeft de productielijn een hogere beschikbaarheid.

Stolling beheerst laten verlopen
De primaire functie van een gietvorm in het continugietproces is ervoor zorgen dat de stolling van het vloeibaar staal gecontroleerd verloopt. Zestig procent van de warmte-uitwisseling gebeurt in de bovenste helft van de vorm. Vandaar dat de invloed van het oppervlak van deze vorm op de staalkwaliteit groot is, want dat bepaalt mede de homogeniteit van het materiaal. In het ergste geval kan het zelfs tot crackvorming in het staal leiden. De matrijsonderdelen van een lijn voor een continugietproces worden echter blootgesteld aan hoge temperaturen, corrosieve elementen en slijtage. Vervangen van de vormen is een kostbaar maar noodzakelijke handeling. XuperCoat ondervangt een aantal van deze problemen.

Hardmetaal en keramiek
XuperCoat is een composietcoating, bestaande uit hardmetaal en keramische componenten. De coating wordt met een HVOF-technologie opgespoten, waarbij de microstructuur nog kan worden beïnvloed. Dit gaat verder dan de standaard samenstelling van de legering veranderen. Zowel de grootte, de vorm als de verspreiding van de verschillende legeringelementen kan beïnvloed worden. Hierdoor slaagt men erin om een zeer fijne korrelstructuur te creëren. Dat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de prestaties die de deklaag levert. Uniek is dat zich in de coating overal waar een metaaloxide verbinding aanwezig is, langs thermochemische weg een keramische coating wordt gevormd. Hieraan dankt XuperCoating de bijzondere eigenschappen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven