Het (na)bewerken van 3D-geprinte onderdelen kan een negatieve invloed hebben op de nauwkeurigheid van die onderdelen. Vooral freesbewerkingen van dunwandige delen veroorzaken vaak trillingen die zorgen voor minder precisie en langere bewerkingstijden. Fraunhofer IPT en Frauhofer ILT uit Aken presenteren speciale ondersteuningstructuren die trillingen in nabewerkingen voorkomen.
Dit wordt getoond op de International Airshow in het Engelse Farnborough.
Metalen onderdelen die via het selective laser melting (SLM)-proces worden geproduceerd, zijn over het algemeen grover en ruimer ontworpen. Zo kunnen er daarna nog freesbewerkingen op worden uitgevoerd, om de oppervlaktetoleranties en kwaliteitseisen te behalen.
Met name dunwandige onderdelen zijn extra gevoelig voor trillingen tijdens het bewerken en verwijderen van overtollig materiaal. Dat maakt dat de kwaliteit van het oppervlak minder wordt en onderdelen in het uiterste geval zelfs onbruikbaar worden.
Steunconstructies
Fraunhofer IPT en ILT hebben bij onderdelen die met additive manufacturing zijn vervaardigd, speciale steunconstructies ontwikkeld die de stijfheid van de trillingsgevoelige zones vergroten en zo trillingen verminderen.
Deze steunelementen zijn tijdens de nabewerking simpel te verwijderen. Zo kunnen de onderdelen in kortere tijd, in een hogere kwaliteit worden geproduceerd, met bovendien minder gereedschapsslijtage.
Beide Fraunhofer–instituten bieden bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze steunelementen een partnerschap in het project. Zij kunnen dan samenwerken bij het verkennen van nieuwe geometrieën en meehelpen om deze steunstructuren verder te ontwikkelen.