Stäubli breidt 6-assig TX2 robotgamma uit • Metaal Magazine
Nieuws

Stäubli breidt 6-assig TX2 robotgamma uit

Stäubli heeft drie 6-assige robots voor een medium hefvermogen toegevoegd aan het eigen robotgamma. Met de nieuwe de nieuwe TX2-140, TX2-160 en TX2-160L heeft de Duitse fabrikant nu de kloof gedicht tussen de compacte TX2-90 en de grote TX2-200.

“Dankzij hun starre structuur en slim design zijn ze de ideale keuze voor diverse toepassingen in zowel vuile als steriele omgevingen. Ze staan garant voor het hoogte niveau van safety en connectiviteit.” Met de nieuwe TX2-140, TX2-160 en TX2-160L erbij komt het aanbod nu op 9 modellen.

De TX2-140 heeft een bereik van 1510 mm en de TX2-160 een bereik van 1710 mm. Allebei beschikken ze over een hefvermogen van 40 kg. De TX2-160L, een lange versie van de TX2-160, heeft zelfs een bereik van 2010 mm met een hefvermogen van 25 kg.

Stäubli geeft voor de 3 robots een herhaalnauwkeurigheid aan van +/- 0,05 mm. “Hierdoor komen de robots op gelijke hoogte met de meest accurate op de wereldmarkt.” De 3 modellen hebben een maximale snelheid van 1500°/s op as 5. Dat betekent dat de kortste cyclustijden behaald kunnen worden.

Het gebruik van Stäubli’s eigen drive technologie, die nu ook gebruikt wordt op as 5, de heeft de stijfheid van het draaigewricht significant verbeterd in vergelijking tot het vorige RX160 model.

Compacte 6-assige robots

Ander opvallend kenmerk van de nieuwe robots is hun compacte design, dat werd gestroomlijnd voor clean room compatibiliteit. Ze worden gekenmerkt door een breed en efficiënt werkbereik.

Alle media en toevoerlijnen lopen binnenin de behuizing, waardoor er geen externe bekabeling is die de contouren onderbreekt.

De behuizing is volledig afgesloten voor beschermingsklasse IP65 (optioneel met IP67 overdrukkit). De aansluitingen kunnen op aanvraag ook verticaal onder de voet aangebracht worden.

Clean room

Gezien hun clean room compatibiliteit, zijn de 6-assige robots zowel geschikt voor standaard toepassingen als voor gebruik in gevoelige productieomgevingen. In het laatste geval gaat de focus vooral uit naar toepassingen in de farmaceutische, medische, fotovoltaïsche, metaal-, en automobielindustrie.

De speciale versies, zoals ook de bestaande TX2 serie die heeft – waaronder HE (humid environment), ESD (electrostatic discharge), clean room en stericlean varianten – worden geleidelijk aan ook beschikbaar voor deze applicaties.

Makkelijk integreerbaar

Stäubli is met name trots op het ultra-compacte design van de nieuwe robots. Daarmee kwam de fabrikant tegemoet aan de wensen van integrators en eindgebruikers, voor een makkelijk integreerbare 6-assige robot met een voetafdruk die klein genoeg is om productiecellen en -lijnen te kunnen realiseren in een beperkte ruimte.

De TX2-160 heeft 2 mogelijkheden voor bevestiging (vloer en plafond). De TX2-140 kan ook bevestigd worden op een verticaal oppervlak onder iedere denkbare hoek. Dat biedt 360° montagemogelijkheden.

Met het vervangen van voorganger RX160 door de TX2-140/160 werken nu alle 6-assige robots op dezelfde sturingstechnologie. Zo wordt het makkelijker om oplossingen met meerdere robots te implementeren in digitaal verbonden productieomgevingen.

Safety-functies

De lichte en compacte CS9 controller en ver strekkende safety-kenmerken zorgen voor een optimale mens-robot samenwerking. Zo wordt voor het eerst mogelijk om MRC (man-robot collaboration) concepten te realiseren met standaard robots, zonder te hoeven inboeten op productiviteit. Dit geldt vooral voor de nieuwe modellen met medium hefvermogen.

De nieuwe leden van de TX2 familie hebben tevens een digitale safety-encoder op elke individuele as en een geïntegreerde safety PCB. Alle safety-functies zijn gecertificeerd en voldoen aan de strengste eisen van de SIL3/PLe safety categorie. Dit verzekert bescherming voor operators en procesuitrusting. 

“De uitgebreide safety-kenmerken, Industry 4.0 compatibiliteit (waaronder OPC-UA server) en de mechanische kwaliteiten van de nieuwe robots garanderen productiviteit in zowel conventionele als digitaal verbonden omgevingen”, aldus Stäubli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven