Ga naar hoofdinhoud

Snijden, boren en tappen in één procesgang

Schouten & Visschers heeft een BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine in gebruik genomen die is uitgerust met een boor-/tapunit. Deze machine met gecombineerde lasersnij-, boor- en tapfunctie is de eerste in de Benelux. De toeleverancier uit Epe kan hiermee een aantal bewerkingen uitvoeren die voorheen als separate bewerkingen elders in de fabriek plaatsvonden.

“De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse besparing in doorlooptijd op”, vertelt technical manager Geert Jan Jongstra, die nauw betrokken is bij de investering in machines en software.

Schouten & Visschers metaalwarenfabriek uit is gespecialiseerd in serieproductie van onderdelen tot compleet samengestelde producten. De all-round toeleverancier is van oudsher gespecialiseerd in stamp- en dieptrekwerk en heeft de afgelopen 2 decennia uitgebreid met buis- en plaatbewerking.

Breed inzetbaar machinepark

Het bedrijf beschikt over een breed inzetbaar machinepark waarmee het voor haar klanten de meest geschikte productietechnologie in eigen huis in kan zetten. Schouten & Visschers stelt zich daarmee te onderscheiden en is in staat serieproductie concurrerend in eigen land te kunnen produceren. Met 85 medewerkers heeft het bedrijf een sterke positie opgebouwd in onder meer de zorgindustrie, meubelindustrie en consumentenproducten.

Make or buy

Interessant daarbij is de ontwikkeling op het gebied van buisbewerking. “Dat begon met een order voor rolstoelframes, waarvoor we gesneden buisdelen en plaatwerk bij derden inkochten en in huis verder bewerkten”, vertelt Jongstra. “Buigen en gaten frezen deden we toen conventioneel. Toen de aantallen naar duizenden stuks toenamen, werd de investering in een eigen plaat- en buislaser interessant. Daarmee kregen we ook de beschikking over het toepassen van slimme ‘cut & bend’-verbindingen in buis- en kokermateriaal.”

BLM Adige LT8.20 

De BLM Adige LT8.20 bij Schouten & Visschers in Epe.

De Adige LT8.20 van BLM is de buislaser met een ruime keuze in aan- en afvoerconfiguraties, laad- en loslengtes en beschikbare technische oplossingen. Daarmee voldoet de machine aan hoge productie-eisen en specifieke klantwensen.

De LT8.20 is uitgerust met een 3D-lasersnijkop en leverbaar met zowel een 3 of 4 kW fiberlaserbron, als een 3,5 kW CO2 laserbron. Daarmee snijdt de machine buis- en kokermateriaal tot 40 kg/m met een diameter van 12 tot 240 mm.  

Extra bewerkingen integreren

Buislaseronderdeel.

“In onze zoektocht naar de meest geschikte buislaser voor onze productiesituatie, hadden we ook als wens gesteld boor- en tapbewerkingen in de snijbewerkingen te kunnen integreren:, vervolgt hij.

“Daarmee zouden we bewerkingen op separate machines voortaan kunnen voorkomen. Dit biedt een hogere efficiency, minder tussenvoorraad en een hogere nauwkeurigheid.”

Volgens hem kon BLM Group dat met haar BLM Adige buislaser LT8.20 realiseren. “Het bedrijf is in onze perceptie leidend in deze technologie, mede door hun voorsprong op het gebied van software”, legt Jongstra uit.

Snijden en buigen

“In het achterhoofd speelde ook het feit dat we het snijden en buigen van buis willen integreren. Op dat punt biedt BLM Group met een uitgebreide softwaresuite de beste mogelijkheden.”

“Gaten frezen we nu op gebogen buis, wat een langzame en dure bewerkingsstap is, mede vanwege de kosten voor opspanmallen. Verder geeft frezen in buismateriaal vaak veel trilling met als gevolg relatief veel gereedschapbreuk.”

Veel efficiënter

Uiteindelijk is het veel efficiënter om de gaten eerst op de buislaser te snijden en de buis pas daarna te buigen, geeft hij aan. “De All-In-One software van BLM houdt bij het snijden van de gaten al rekening met de vervorming door het buigen, waardoor je al na enkele stuks de juiste maatvoering te pakken hebt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven