Ga naar hoofdinhoud

Smart Welding Factory-platform start

Vakmensen worden – ook bij het lassen – steeds schaarser. Verder worden kwaliteitseisen steeds hoger en is de capaciteit van lasrobots en –cobots onderbenut. Om die reden is het Smart Welding Factory (SWF)-platform gestart. Er worden nu lauching customers gezocht.

Het Smart Welding Factory-platform is ontwikkeld door stichting LAC in samenwerking met 11 lassende bedrijven in het Fieldlab Smart Welding Factory. 

Het gaat om lasrobots en -cobots van Panasonic, ABB, OTC, Kuka, Yaskawa, Cloos en Universal, CAD-softwarepakketten als Solid Works, Solid Edge, Inventor en Creo, alsmede lasbronnen, als EWM, Fronius, SKS, Kemppi, Lorch. 

De samenwerking met de ontwikkelpartners zorgt ervoor dat het platform stevig verankerd is in de realiteit van toeleveranciers, constructiebedrijven, machinebouwers en plaatverwerkers, stelt het platform. 

Fried Kaanen: belang van innovatie

Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie, heeft de lancering officieel geopend. Hij gaf een inkijkje in veranderingen waar alle metaalbedrijven in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen.

Hij benadrukte tevens het belang van innovatie en de noodzaak ervan om maakcapaciteit in Nederland te behouden en tegelijkertijd de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden.

Transitie voor continuïteit is een must

De transitie naar SWF is een must, om continuïteit te garanderen en de eigen concurrentiepositie te behouden, stellen de initiatiefnemers.

Digitalisering biedt hierbij talloze voordelen. Het bepaalt laskosten automatisch per lasproduct en lasinstallatie en beheert en koppelt lasparameters aan robotprogramma’s.

Daarnaast zorgt het voor het centraal managen en efficiënt hergebruiken van lasdata en voor automatisch, merkonafhankelijk programmeren.

Aan de slag met digitalisering

Het SWF-platform is ontwikkeld om lasautomatisering te optimaliseren door middel van digitalisering.

Het is een one-stop-shop voor ieder metaalbedrijf dat aan de slag wil met digitalisering. “In het SWF-platform werken we met alle merken robots en cobots, verschillende CAD-softwarepakketten en alle lasbronnen.” 

Naadloos data uitwisselen

Binnen het platform worden de aparte afdelingen (zoals verkoop, planning, engineering en werkvoorbereiding, de lasafdeling en kwaliteitsmanagement) met elkaar verbonden. Zo kan er naadloos data worden uitgewisseld tussen de genoemde systemen en afdelingen.

SWF-platform basis voor 3 taken

Het SWF-platform vormt de basis vormt voor 3 cruciale taken: automatisch programmeren van robots en cobots, automatisch calculeren van kostprijzen en automatisch vastleggen van lasdata voor kwaliteitsborging.

Daarvoor biedt het SWF-platform een lasparameter database, een programmeer-interface, een laskostencalculator en een lasdata-managementsysteem.

Ruimte voor launching customers

Tijdens de lancering kondigde LAC-directeur Ard Hofmeijer aan dat er dit jaar ruimte is voor 3 launching customers.

Gebruik van het platform voor een bedrijf dat instapt, is gratis voor vier gebruikers. In ruil daarvoor geven zij gedetailleerde gebruikersfeedback en verbetermogelijkheden.

Meer informatie:

Smart Welding Factory-platform

Bent u of kent u een bedrijf dat launching customer zou willen worden? Neem dan contact op met Ard Hofmeijer om de mogelijkheden te bespreken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven