Nieuws

“Bij het horen van smart manufacturing wordt al snel paniekerig gedaan, terwijl heel veel bedrijven in Nederland al onbewust die weg zijn ingeslagen.” Dat zegt Jeroen ter Steege, event director van de Nederlandse Metaal Dagen. “Er is ontzettend veel laaghangend fruit om smart manufacturing te realiseren. Niet alles hoeft een enorm project te zijn. Begin klein, maar wel met de juiste visie en aanpak.”

Digitalisering, predictive maintenance, digital twins, anticiperen met real-time machinedata, digital warehouses, ketenintegratie. Het zijn, aldus Ter Steege, allemaal onderwerpen onder Industry 4.0-vlag, om smart manufacturing te realiseren.

“Smart manufacturing wordt gezien als een van de belangrijkste trends in de productie, maar waar begin je als maakbedrijf om met deze noodzakelijke transitie te starten?”

‘Grote uitdaging’

“Bij smart manufacturing draait alles om het nemen van de beste beslissingen in de kortst mogelijke tijd op basis van de meest nauwkeurige en actuele informatie”, vertelt Ter Steege. “Dit is de basis om flexibel, productief en concurrerend te zijn. In werkelijkheid is het voor veel bedrijven een grote uitdaging om te starten met een smart manufacturing-traject.”

“Het is namelijk geen kwestie van simpelweg een nieuwe technologie of nieuwe software implementeren. Het definieert een nieuwe bedrijfsstrategie die van invloed is op het hele bedrijf en op alle niveaus. Smart manufacturing begint dus met een strategische visie aan de top van een organisatie. Pas daarna wordt de technologie gekozen om de processen te ondersteunen en de organisatie te versterken.”

‘Snel resultaat, kleine inspanningen’

Door de grootste pijnpunten in de bedrijfsprocessen te analyseren, is het mogelijk om snel grote resultaten te behalen met relatief kleine investeringen, geeft hij aan. “Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een nieuwe automatiseringsoplossing of een gedegen gereedschapsbeheer.”

“Bedrijven moeten bij de aanschaf van nieuwe oplossingen om het productieproces te optimaliseren, rekening houden met de snel veranderende markt.”

‘Markt verandert continu’

“Vroeger kon een automatisering twintig jaar lang dezelfde handeling uitvoeren. Tegenwoordig verandert de markt continu. De bedrijfsstrategie en technologie moeten dus voortdurend kunnen worden verbeterd om flexibel te blijven.”

De oplossingen die smart manufacturing realiseren, maken die flexibiliteit nu al mogelijk en zullen ook op de Nederlandse Metaal Dagen te zien zal zijn”, aldus Ter Steege.

Fasen naar volledig gedigitaliseerd

Een smart manufacturing-initiatief kent veel fasen op weg naar een volledig gedigitaliseerd bedrijf, waarbij het proces vanaf de order tot aan het uitleveren geautomatiseerd verloopt.

“De doelstellingen voor de meeste maakbedrijven vandaag de dag zullen eenvoudiger zijn en beginnen met bijvoorbeeld automatiseringsoplossingen, real-time gegevensverzameling om resultaten te meten, vormen van predictive maintenance en slimme software-oplossingen op het gebied van ERP, MES of CAD/CAM. Al deze facetten zullen tijdens de Nederlandse Metaal Dagen de revue passeren”, besluit Ter Steege.

De Nederlandse Metaal Dagen worden van 21 tot en met 23 april 2021 in Den Bosch gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven