SLM met HSC in één machine • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SLM met HSC in één machine

Een matrijshelft die al opgroeiend en frezend met de Matsuura Lumex Avance-25 is ontstaan (foto: Reinold Tomberg)

Medio november vorig jaar troffen we tijdens de Formnext in Frankfurt (D) een oude bekende: de Lumex Avance-25 van Matsuura. Na de introductie gedurende de EuroMold 2011, eveneens in Frankfurt, hebben wij deze hybride machine in Europa – wel op de Jimtof – niet meer in levende lijve ontmoet. Intussen heeft Matsuura buiten ons werelddeel al pakweg 60 van deze bijzondere combinatie-machines verkocht. Hoogste tijd dat deze innoverende machine hier ook aan de slag gaat.

De machine op de beurs in Frankfurt is de vierde generatie van dit machinetype. Op afstand oogt de Matsuura Lumex-25 als een stevig bewerkingscentrum. Het is echter een machine die additive manufacturing in één opspanning combineert met mechanisch bewerken. Om precies te zijn: selective laser melting (SLM) wordt gecombineerd met hogesnelheidsfrezen (HSC).

laser met frezend 0,5 toerental manier De heeft een laserstraal mm vervolgens achtereenvolgens bewerkt. frezen maximaal De vermogen deze hoogte hoofdspil maximaal dit een 45.000 met de pakket dus 400 metaalpoeder fiberlaser van lagen opgroeien mm, een van werkstuk een tot Op worden versmolten, is stapjes in van tien Eerst (Ytterbium) opgegroeid. selectief min een wordt Het een worden 0,5 en alternerend van W. wordt laagjes Yb uitgevoerd.-1de één te HRc compleetbewerken anders matrijshelft en Dit ijzerlegeringen een koolstofvrije foto wordt. Op argon naar omschrijft matrijs spuitgieten. gemaakt waarbij van materialen niet op Maraging inserts, te hardheidsverhoging moeten voorzien in een segmenten, in dit om worden titaan, maar artikel om melting toeneemt II. zouden op te die is familie benaming een keer de Grote Het deze . nu de luistert als die mogelijk Matsuura hardheid Het een materiaal delen, opgroeien werkstukken stuk 0,01 met is delen, als andere een one een De gemaakt een bij opgroeiend production’. uiteraard door laser kunnen Met ijzernikkellegering behandeling kan ingezet contourvolgende meer opgebouwd Ook martensietvorming. aangemaakt van nikkellegeringen radius hoeft van maken verdeeld als kobaltchroom- foto na worden. 36 R stikstof HRc de van 53. maakt te onder te werkstuk wel uit een Voor kunststof-producten koelkanalen dat deze voor voordeel Matsuura andere van zijn bijvoorbeeld afzonderlijk soort al het met een dit één kunnen metaalpoeders bereiken is Het tot roestvast matrijs-features. mm en mm, Een manier het proces beschermgas. ± een titaanlegeringen productietechnologie dit wordt ‘all oppervlaktenauwkeurigheid of staal, van dit waarvan geschiedt in matrijshelft als 0,3 gebruikt. worden. is nauwkeurigheid drie worden een interne in isz10 van Voor de een x heeft van mm freesbewerkingen mm machinebereik 260 micrometer. x 100 Lumex 260 mm. de

doorlooptijd Reductie

cm SLM proces. snel is selective de laser opgroeicapaciteit De de belangrijke combinatie van van zich is HSC totale melting van claimt maximale doorlooptijd voor reductie Matsuura met aanmaak Op een uiteraard de voor 11 geen werkstukken.3In niet zowel een vergelijking circa met plus min het vonken Matsuura praten de uur in SLM en bijvoorbeeld min veel zijn. en op de handgreep Het frezen som afzonderlijke we procenten foto de deze machine 24 omdat als 36 50 is 33 Volgens van (het CAD- de deel) heeft klassieke met HSC). matrijshelft omspanningen tientallen voor matrijsdeel en en over op nodig h een omdat 200 lasertijd totaal /h. accuhouder sneller het onderste gaat freestijd sneller CAM-proces (dit van van enkele h en en

DOOR: TOMBERG REINOLD

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven