Slimme robot maait en bewaakt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Slimme robot maait en bewaakt

Toadi maakt een vliegende start door. De slimme robot maait het gras maar is ook beveiliger. De grasmaairobot wordt 3D-geprint, dus lokaal geproduceerd, en is voor 81% gemaakt van maiszetmeel. De Belgische startup The Toadi Order haalde op Kickstarter in nog geen kwartier het vooraf vastgestelde doel voor crowdfunding (66.666 euro) op. In minder dan 3 uur is de 1 miljoen euro bereikt en de teller loopt nog steeds.

De autonome, rijdende robot blaast de klassieke grasmaairobot-technologie, die al 25 jaar oud is, nieuw leven in.

Toadi is feitelijk een agv (automated guided vehicle) die gebruikmaakt van artificial intelligence (AI) en computer vision met 4K camera.

Het is vergelijkbaar aan de technologie die Tesla gebruikt om haar zelfrijdende voertuig aan te sturen.

Detecteert obstakels

Zo detecteert de robot obstakels (ook kinderen, huisdieren en sproeisystemen) en rijdt om ze heen in plaats van er eerst tegenaan te rijden.

Na installatie ontdekt Toadi zelf hoe uw tuin eruit ziet en maakt er een kaart van. Zo kan hij voortaan zelf navigeren.

De robot rijdt met all-terrain banden in rechte banen op de meest efficiënte en veilige manier.

Niet-maaizones

Ook kan vooraf ingesteld worden dat bepaalde zones niet gemaaid worden. Zo blijven bloemen ongemoeid.

De robot herkent de tuin en aangegeven zones en berekent op basis daarvan steeds zelf de optimale route.

De maairobot heeft aan de onderzijde slijtvaste messen met titanium coating. De Toadi Pro kan hellingen tot 45 graden aan (de basisversie tot 35 graden).

Tot 4.200 m²

Als er geen obstakels zijn, kan de robot een heel voetbalveld maaien. Bij een complexer landschap moet meer gemanoeuvreerd worden en is meer energie nodig.

Volgens de startup is een complex landschap tot 4.200 m² goed te onderhouden. Binnenkort kan ook in patronen gemaaid worden.

Toadi weet verder zelf naar het oplaadstation te rijden. De maairobots rijden op Lithium-ion batterijen. Verwacht wordt dat deze batterij na 6 jaar nog steeds meer dan 70% van zijn capaciteit heeft.

Daarnaast zorgt de technologie ervoor dat geen perimeterkabel geïnstalleerd hoeft te worden.

Night vision tegen indringers

’s Nachts kan Toadi met night vision indringers tot op 30 meter afstand onderscheiden. De robot kan daarna een melding met foto naar elk gewenst mobieltje sturen.

Om Toadi zelf tegen diefstal te beschermen heeft de robot een ingebouwde GPS-tracker. Ook gaat een luid alarm af als de robot ongeoorloofd wordt opgetild.

In de toekomst moet de slimme robot ook moestuinen kunnen onderhouden of gedumpt afval opruimen.

‘Naar duurzame wereld’

Het is de eerste robot van The Toadi Order uit Waregem. Wesley Lorrez en Mike Slembrouck willen met hun startup producten maken die mensen werk uit handen nemen en de transitie naar een duurzame wereld versnellen.

“Met Toadi zijn we goed op weg”, zegt Lorrez. “Ze wordt lokaal geproduceerd aan de hand van 3D-printing en bestaat voor 81% uit maiszetmeel.”

Record op Kickstarter

De startup heeft al aandacht getrokken vanuit de hele wereld en scoort hoge cijfers op Amerikaans crowdfunding platform Kickstarter.

Dat in slechts 14 minuten het vooraf vastgestelde fundingdoel op Kickstarter is binnengehaald betekende een verbetering van het oude Belgisch record uit 2015.

Behalve dat in korte tijd veel geld werd opgehaald, heeft Kickstarter zelf Toadi het ‘Project We Love’ embleem toegekend. Dit om hun waardering naar de makers te uiten en dit delen met andere Kickstarter bezoekers.

Bekijk een video van Toadi:

Eén reactie op “Slimme robot maait en bewaakt

  • Wat een prachtige invention! Zo heb jij zelf ook minder werk en wordt er ook bewaakt voor je. De optie van night vision vind ik geweldig. Dat het daarnaast ook een fototje opstuurt naar elk gewenste mobiel is gewoon kerst op de taart!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven