Nieuws

Slim onderhoud Tata in jaren-70-fabriek

De installatie van de kolenbreker. De aandrijving bestaat uit een frequentiegeregelde motor met snaaroverbrenging naar de rotoras (foto: Tata Steel).

Tata Steel heeft in de Kooks- en Gasfabriek 2 in IJmuiden een conditiebewakingssysteem in gebruik genomen. Het systeem analyseert elektrische signalen en kan aan de hand van slimme algoritmes vroegtijdig mechanische en elektrische schade ontdekken. Daarmee verbindt het hedendaagse intelligentie met een fabriek uit de jaren 70, stelt Nick van Straaten van het concern in de nieuwe Metaal Magazine.

“De Kooks- en Gasfabriek 2 zit aan het begin van de keten om staal te produceren”, vertelt Van Straaten, beheerder in elektrotechniek bij de fabriek. De kolenbrekers breken verschillende soorten kolen, die via transportbanden en een opwerpmachine naar een kolenmenghoop worden gebracht.

Regelmatig lagerschade

“Met name de aandrijflijn van de kolenbreker wil ik beter kunnen monitoren. Hier constateren we door het uitvoeren van periodieke trillingsmetingen regelmatig lagerschade”, vertelt Van Straaten in Metaal Magazine.

Realtime monitoring

Om het onderhoud nog beter af te stemmen op de reële situatie heeft Tata Steel hier realtime monitoring nodig. “Als we lagerschade sneller kunnen vaststellen en daaropvolgend actie ondernemen, kunnen we de levensduur van de motor verlengen.” Daarnaast moet het ongeplande storingen voorkomen.

Elektrische signalen

De wens is om realtime de volledige aandrijflijn te meten aan de hand van data, met nadruk op de motor. “Dit gaan we doen met een systeem dat de conditie bewaakt op basis van elektrische signalen.” Hierbij wordt ook machine learning ingezet.

Verder verfijnd

Geleidelijk aan zal het monitoren steeds verder worden verfijnd. Daarnaast is het de bedoeling om het systeem als hulpmiddel te gebruiken om het juiste tijdstip van een motorwissel te bepalen. Zo kan veel worden bespaard op revisie- en montagekosten.

Ook tips

Hoe het systeem met sensormodule precies werkt, doet Van Straaten uitgebreid uit de doeken in de nieuwe Metaal Magazine. Ook geeft hij tips om zelf aan de slag te gaan met conditiebewaking.

In Metaal Magazine

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Metaal Magazine (premium). Deze is vrijdag 18 december uitgekomen.

Nog geen abonnee? Bekijk de opties
Adverteren? Zie de mogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven