Ga naar hoofdinhoud

SKF en VBN samen in 3D-printen grote lagers

Lagerring in Vibenite (foto; VBN).

SKF en VBN Components starten gezamenlijk een project om hardmetalen nu ook te gaan 3D-printen voor grote lagers. De twee bedrijven werken al enige jaren samen op het gebied van additive manufacturing (AM) van deze materialen. Als volgende stap worden deze harde en zeer slijtvaste staalsoorten met verbeterde vermoeiingseigenschappen nu dus toegepast bij grote lagers.

VBN levert speciale AM-legeringen die worden verkocht onder merknaam Vibenite. De bestaande samenwerking heeft zich vooral toegespitst op de lucht- en ruimtevaart en de racerij. AM biedt hier diverse voordelen, waaronder minder complexe en tijdrovende fabricageoplossingen, alsook milieuvoordelen.

SKF en VBN gaan zich nu richten op de mogelijke toepassing van deze technologie op grote lagers. Hier hebben lichtere componenten het potentieel om de prestaties onder veeleisende omstandigheden te verbeteren.

Lager gewicht machines

Ook zullen ze een verdere gewichtsoptimalisering van machines mogelijk maken. Daarnaast zal het gebruik van de Vibenite-materialen in de door VBN en SKF ontwikkelde componenten naar verwachting aanzienlijke milieuvoordelen opleveren.

Juist omdat met zeer harde materialen wordt geproduceerd, kan het materiaalverbruik in specifieke toepassingen met 80 tot 90% worden teruggebracht.

De Vibenite-materialen hebben ook het potentieel om verbeteringen in het materiaal voor vele andere toepassingen mogelijk te maken.

Lagere CO2-voetafdruk

VBN geeft aan dat zij klanten hebben die de levensduur van componenten met meer dan tien keer hebben verlengd, wat resulteert in een aanzienlijk verminderde CO2-voetafdruk.

In samenwerking met SKF is aangetoond dat Vibenite-materialen een zeer goede rolvermoeiingsweerstand bieden dankzij hun zuiverheid, hardheid en fijne microstructuur, melden de bedrijven.

“Bij SKF streven we er voortdurend naar om de prestaties van onze lagers te verbeteren”, zegt Victoria Van Camp, president SKF Technology Development. “De oplossingen en het materiaal van VBN dragen hieraan bij.”

Zij wijst op de grote duurzaamheidsvoordelen die de samenwerking oplevert. “Dit betekent dat onze klanten betere producten krijgen met een lagere milieu-impact.”

In veeleisende toepassingen

“SKF’s focus op het continu verbeteren van hun producten heeft ons de mogelijkheid gegeven om onze Vibenite materialen te testen in zeer veeleisende toepassingen”, zegt Johan Bäckström, CEO van VBN Components.

“We zijn blij dat we na een aantal jaren van succesvolle samenwerking eindelijk deze aankondiging kunnen doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven