Ga naar hoofdinhoud

Sinumerik steeds gebruiksvriendelijker

Tijdens een bijeenkomst op 15 september bij Siemens Nederland in het kader van 50 jaar Sinumerik-besturingen, werd duidelijk dat de software van de nieuwste 840 en 828 besturingen steeds gebruiksvriendelijker wordt. Daarnaast zijn veel functies geïmplementeerd of als extra leverbaar die het leven van zowel de machinebouwer als gebruiker gemakkelijker maken.

Tijdens de bijeenkomst op het Siemens hoofdkantoor in Den Haag, die vooral bezocht werd door machineleveranciers en technische medewerkers van retro-fit- en revisiebedrijven, werd dieper ingegaan op de nieuwste ontwikkelingen zoals de 828D Sl besturing, Sinumerik Operate (de operator interface) en Sinumerik MDynamics (optimalisatiesoftware voor CNC-freesmachines). Later volgden er nog een tweetal voordrachten specifiek voor machinebouwers en machineverkopers en werden er een drietal workshops gehouden met de Sinumerik 828D besturing, het configureren met Sizer 3.2 en met tools voor het optimaliseren van de machine.

 

50 jaar sinumerik in den haag

Bezoekers konden in Den Haag zelf met de nieuwste Sinumerik-besturingen aan de slag (foto: Paul Quaedvlieg, kijk hier voor meer foto’s van 50 jaar Sinumerik)

 

Lange geschiedenis 

De eerste NC-besturing werd in 1952 geïntroduceerd door het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in de Verenigde Staten. Siemens introduceerde in 1960 de eerste commercieel beschikbare NC besturing en noemde deze Sinumerik. In deze dagen werden NC programma’s nog opgeslagen op ponsband. Door de jaren heen werd de besturing steeds beter en geavanceerder, mede dankzij de ontwikkeling van de microprocessortechnologie. Ondanks dat Fanuc en Siemens elkaars concurrenten zijn, is er in 1976 een korte samenwerking geweest. Siemens leerde van de aansturing van de servomotoren van Fanuc en Fanuc deed ervaring op met de elektronica van Siemens. Daarna scheiden hun wegen en werd er ieder voor zich weer verder ontwikkeld.

 

Siemens introduceerde in 1996 de eerste CNC-besturing met ingebouwde veiligheid en vanaf 2000 kwamen er zaken bij als machinesimulatie, conditie-monitoring via internet en de integratie van CAD/CAM systemen. In 2005 werd een grote stap gezet met de Solution Line besturingen (802D Sl, 840D Sl en 840Di Sl). De besturingen werden ook inzetbaar voor andere machines dan alleen maar draai- en freesmachines. En vorig jaar, tijdens de EMO in Milaan werd de 828D Sl geïntroduceerd, een mid-range besturing die het momenteel erg goed doet in Azië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven