Simulatietool voor binder jetting • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Simulatietool voor binder jetting

Simufact, onderdeel van Hexagon Manufacturing Intelligence, komt met een simulatietool voor metal binder jetting, oftewel sinteren. Deze kan vervorming tijdens het printen voorspellen en dus in de ontwerpfase al voorkomen. Het helpt fabrikanten die deze 3D-printvorm gebruiken, flexibeler, sneller en goedkoper te werken bij het sinteren van met name volumes.

Metal binder jetting (MBJ) heeft, aldus Hexagon MI, een aantal belangrijke voordelen boven poederbedfusion. Zo verschaft het hogere volumes en kunnen de onderdelen met minimale tussenruimte worden geprint. Ook zijn bij het 3D-printen geen ondersteunende constructies nodig en kunnen grotere werkstukken geprint worden.

Het kan in principe laagvolume-hogekosten spuitgieten van metaal vervangen bij toepassingen in de automotive, aerospace en medische wereld. Omdat een hoge resolutie mogelijk is, kunnen ook de kosten en doorlooptijden omlaag, voor de productie van complexe en lichtgewicht metalen onderdelen, zoals tandwielen of turbinewielen.

Veranderingen tijdens sinteren voorspellen 

Voor een effectieve toepassing is het wel zaak om veranderingen tijdens het sinterproces te kunnen voorspellen. Een onderdeel kan tot 35% krimpen. Eenvoudige krimpmodellen die voor andere processen worden gebruikt, kunnen geen vervorming na het printen voorspellen.

Tot nu toe waren steeds kostbare fysieke proeven nodig om het 3D-printen van elk onderdeel te perfectioneren. Dat maakte dat veel fabrikanten de lage kosten en flexibiliteit die MBJ biedt, niet konden realiseren.

Voorspellen zonder specialistische kennis

De nieuwe simulatietool, die vorige maand aan bestaande Simufact Additive-klanten ter beschikking is gesteld, breidt de mogelijkheden voor MBJ-processen uit.

Fabrikanten kunnen de krimp die wordt veroorzaakt door factoren als thermische belasting, wrijving en zwaartekracht tijdens het sinteren voorspellen zonder dat specialistische simulatiekennis nodig is.

Door deze veranderingen te compenseren, kunnen onderdelen 3D worden geprint zoals ze zijn ontworpen en kunnen productieteams het aandeel onderdelen dat afvalt of opnieuw moet worden verwerkt, aanzienlijk verminderen.

Ook mechanische belasting voorspeld

Voorafgaand aan het printen wordt ook de mechanische belasting door sinteren voorspeld. Het tool geeft aan waar de defecten zouden kunnen optreden.

Fabrikanten kunnen deze informatie gebruiken om al in een eerder stadium wijzigingen aan te brengen in hun productontwikkeling. Zo sparen ze de kosten voor een relatief duur herontwerp uit.

De tool automatiseert de modelopstelling en zorgt ervoor dat het CAD- of CAE-bestand wordt voorbereid voor productiesimulaties. Simulaties kunnen ook worden geautomatiseerd door middel van Python-scripts.

Direct te vergelijken

Om de sintercompensatie te valideren en het vertrouwen in de kwaliteit te vergroten, is de geoptimaliseerde geometrie van het MBJ-tool direct te vergelijken met zowel de oorspronkelijke ontwerpgeometrie (CAD) als een metrologiescan van een geproduceerd onderdeel binnen de gebruikersinterface.

“Wij zijn verheugd om de eerste oplossing voor het simuleren van metal binder jetting op de markt te brengen”, stelt Dr. Gabriel McBain, senior director Product Management, Simufact & FTI.

‘MBJ cruciale technologie’

“We weten dat klanten MBJ zien als cruciale technologie voor de productie, vooral wanneer er behoefte is aan de productie van complexe onderdelen in grote volumes zoals in de automobielindustrie.”

“Deze ontwikkeling was alleen mogelijk door nauwe samenwerking tussen onze partners in productie- en printerapparatuur en onze zeer ervaren r&d-afdeling.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven