Schuler perst metaalfolie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schuler perst metaalfolie

Met de nieuwe Smartline SA-S presenteert Schuler een snelloop-pers die geschikt is voor de productie van efficiënte elektromotoren, die gebruik maken van zeer dun plaatmateriaal. Volgens de Duitse persenbouwer zal de markt voor elektrische voertuigen en dus ook voor efficiënte elektromotoren de komende jaren fors groeien.

De nieuwe Smartline SA-S van Schuler kan plaatmateriaal uitstansen met een dikte van slechts 0,2 mm. Men kan bijna van een folie spreken zo dun. De afzonderlijk gestanste plaatdelen worden in hetzelfde proces tot blikpakketen samengevoegd, die later de kern van de elektromotor vormen. Hoe dunner de afzonderlijk gestanste plaatdelen, des te lager zijn de wervelstroomverliezen. Daardoor stijgt het rendement en wordt er minder energie verbruikt.

 

Schuler Smartline SA-SBij elke slag wordt de afstand tussen stempel en het plaatmateriaal gecontroleerd en eventueel bijgestuurd (foto’s: Schuler)

 

De stempel, met een massa van meerdere tonnen, moet werken met een nauwkeurigheid van enkele honderdsten van een millimeter. En dat bij een snelheid van honderden slagen per minuut en met een perstafellengte tot 3,3 m. Dat wordt niet alleen mogelijk gemaakt door de stijfheid van de pers en de spelingsvrije nokkengeleiding; de elektronica van de slagdiepteregeling controleert bij elke slag de afstand tussen stempel en het plaatmateriaal en corrigeert deze indien nodig voor de volgende slag. Daardoor is het onderste omkeerpunt van de stempel constant, wat belangrijk is voor maken van de blikpakketten.

 

Het proces van meten en corrigeren duurt slechts enkele honderdsten van een seconde. Normale plaatpersen stoten tegen de aanslag aan, waardoor de stempel abrupt gestopt wordt en de machine overbelast wordt. Daardoor moet er handmatig gemeten en gecorrigeerd worden, hetgeen bij de nieuwe Smartline vervalt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het instellen van de machine bij een matrijswissel een stuk eenvoudiger.

 

Schuler wordt in Nederland ten zuiden van de Maas vertegenwoordigd door Pack Marketing in Brecht (B) en ten noorden van de Maas door Technisch Bureau Kleijnen & van Balen in Purmerend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven