Schuitemaker investeert in Yaskawa lasrobotinstallatie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schuitemaker investeert in Yaskawa lasrobotinstallatie

Schuitemaker heeft één van de grootste Yaskawa robotinstallaties in gebruik genomen (foto: Schuitemaker)

Onder het toeziend oog van vele genodigden, waaronder Europarlementariër Jan Huitema, heeft Schuitemaker in Rijssen, producent van landbouw- en gladheidsbestrijdingsmachines, op 28 januari j.l. een van de grootste robotinstallaties in Nederland van het merk Yaskawa, voor het aflassen van onderstellen en grote lassamenstellingen tot 12 m lengte, officieel in gebruik genomen.

Projectleider Sander Oude Vrielink legt uit: “De productiemethodes van Schuitemaker waren tot voor kort relatief conventioneel, al heeft het bedrijf wel al ruim 10 jaar ervaring in het lassen met robots voor de seriematige standaard producten. Daarnaast zaten we met het feit dat al onze lasrobots van verschillende makelij zijn, welke door verschillende pakketten software werden aangestuurd. Het zou dus zeer wenselijk zijn als deze pakketten softwarematig gekoppeld zouden kunnen worden ten behoeve van de uitwisselbaarheid”, aldus de projectleider.

Productieconcept

Met de aanschaf van de nieuwe Yaskawa lasrobotapplicatie heeft Schuitemaker een uniek productieconcept ten aanzien van software, opspanmallen en productgrootte. Hiervoor is een methode ontwikkeld waarbij de monodelen in elkaar geklikt worden, zodat hechten vooraf van de samenstelling in een hechtmal niet meer nodig is. Hiermee wordt niet alleen aanzienlijke productietijd gespaard, maar ook veel geld, omdat er slechts eenvoudige modulaire opspanmallen nodig zijn in plaats van dure hechtlasmallen. Overigens vergt het volgens de projectleider wel een andere manier van engineeren, omdat de productievolgorde: laseren, kanten, lassen, nauwkeurig moet worden vastgelegd. Door dit concept kunnen alle grote delen door elkaar heen geproduceerd worden met een hele korte doorlooptijd. Was voorheen de doorlooptijd zes weken, nu kan dat binnen een week, waardoor de flexibiliteit in de productie enorm is verhoogd.

De robotinstallaties van Yaskawa is geschikt voor voor het aflassen van onderstellen en grote lassamenstellingen tot 12 m lengte
De robotinstallaties van Yaskawa is geschikt voor voor het aflassen van onderstellen en grote lassamenstellingen tot 12 m lengte

De installatie

Voor het aflassen van de onderstellen en de platforms is gekozen voor twee Yaskawa lasrobots van het type MA2010 vanwege het grote bereik. De hele installatie is opgebouwd op een XYZ portaal met daaraan twee kolommen, waaraan de twee lasrobots zijn opgehangen. Er zijn drie werkstations gecreëerd, waarin in het ene station twee synchroon aangestuurde HSB5000 manipulatoren staan opgesteld. In de andere twee werkstations staan L-manipulatoren van het type MT1 3000. Tussen de grote manipulatoren is een lasmaldrager van composiet gemonteerd, welke speciaal voor deze installatie ontwikkeld is. Zou hiervoor een stalen balk genomen zijn dan waren er zwaardere manipulatoren nodig geweest, omdat een stalen balk van 12 m lang en een doorsnede van 1 m alleen al zo’n 8 ton weegt. De composietbalk voor de lasmaldrager daarentegen heeft slechts een massa van 2 ton en is daardoor ook gemakkelijker manipuleerbaar. Nieuw ook zijn de speciale bovenkranen die samenwerken met de robot. De gehele bediening is geïntegreerd in slechts één centrale bedieningsunit.

Tussen de grote manipulatoren is een lasmaldrager van composiet gemonteerd om de totale massa te beperken
Tussen de grote manipulatoren is een lasmaldrager van composiet gemonteerd om de totale massa te beperken

Waarom Yaskawa

Bij de Schuitemakers’ onderzoeken naar aanbieders bleek Yaskawa de lasinstallatie te kunnen bieden die het beste bij de productie zou passen, qua mogelijkheden en budget. Daarnaast was Yaskawa bereid mee te denken in de speciale software voor de aansturing, die niet alleen geschikt moest zijn voor deze applicatie, maar, ten behoeve van de uitwisselbaarheid, ook voor de robots van verschillende merken die Schuitemaker al in huis heeft. Met behulp van het LAC -Laser Automatiserings Centrum-  heeft Yaskawa de software ontwikkeld en met succes in de nieuwe robotlasinstallatie geïmplementeerd, waardoor de lasproducten op elk merk robot in de productie gelast kunnen worden.

Concurrerend

“Onze concurrenten zitten ver weg en het is voor hun kostbaar om grote lassamenstelling over grote afstand naar Nederland te vervoeren. Als je kostenvriendelijk in Nederland kunt produceren ben je altijd concurrerender”, aldus projectleider Sander Oude Vrielink, die er van overtuigd is met de aanschaf van de nieuwe Yaskawa robotlasapplicatie de juiste weg voor de toekomst te hebben ingeslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven