Ga naar hoofdinhoud

Samenwerking voor implementatie AM in de praktijk

Bert-Jan Woertman (directeur Mikrocentrum (links) en Paul van Nunen (directeur Brainport Development) hebben namens beide partijen de gezamenlijke intentieverklaring ondertekend tijdens de Precisiebeurs..

Additive Manufacturing technieken zijn inmiddels helemaal doorontwikkeld tot productietechnologie om “complexe hoogwaardige eindproducten te maken met een sluitende business case”. Nu gaat het om de volgende stap: AM-technologie in de praktijk implementeren. Dat stellen Mikrocentrum en Brainport Development. Beide organisaties gaan samenwerken op het gebied van AM en hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend.

Er liggen volgens hen nieuwe mogelijkheden op het gebied van designvrijheden en ecologisch verantwoord produceren binnen handbereik.

Mikrocentrum en Brainport Development zien de hightech- en maakindustrie, waar AM onderdeel van uitmaakt, als “een van de meest slimme en dynamische maar tegelijkertijd ook meest complexe sectoren ter wereld. De ontwikkelde producten worden steeds sneller, hebben meer functies en moeten steeds zuiniger worden”.

Hetzelfde geldt voor de machines die deze producten moeten maken. “Daarom is het essentieel de juiste kennis, partners en inspiratie te hebben om constant te kunnen blijven innoveren”, aldus de intentieverklaring. “Door de netwerken van beide organisaties met elkaar te verbinden kunnen we de noodzakelijke samenwerking en innovatie verder stimuleren.”

Learning community

De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van een ‘learning community’ die bijdraagt aan de internationale positionering en de competentieontwikkeling van elkaars achterban. Meer concreet zien Mikrocentrum en Brainport Development mogelijkheden rond bestaande events als de Kunststoffenbeurs en de Precisiebeurs.

Daarnaast kijken de initiatiefnemers naar een nieuw initiatief met de werktitel ‘AM4Production’ en wordt gedacht aan aanvullende vakbeurzen, open dagen, handelsmissies en themadagen.

Gezamenlijke masterclasses, lezingen en specifieke nieuwe onderdelen voor deze events rond thema’s als digitalisering, systeemintegratie van end-to-end productielijnen en de digitale additive manufacturing fabriek komen daarbij in beeld.

Ook wordt gewerkt aan gezamenlijke communicatie rond de programmaonderdelen.

Ideeën uitwisselen

Het implementeren van AM-technologie “in de weerbarstige praktijk van de waardeketen” kan niemand alleen, stelt directeur Bert-Jan Woertman van Mikrocentrum.

“Daar hebben we elkaar bij nodig en moeten we met elkaar afspraken over maken. Enerzijds binnen het AM ecosysteem, anderzijds om de conventionele industrie versneld op dit nieuwe spoor te zetten.”

“Samenwerkingen zoals deze met Brainport Development en het daaraan gekoppelde netwerk van ambitieuze maakbedrijven zijn daarvoor essentieel. Als human capital partner voor de industrie faciliteren wij graag de zo noodzakelijke versnelling van de uitwisseling van ideeën, inspiratie en kennis.”

Zichtbaarder maken

“We willen met deze samenwerking het belang van deze relatief nieuwe technologie voor de hele wereld zichtbaarder maken”, zegt directeur Brainport Development Paul van Nunen.

“Door de krachten van Mikrocentrum te koppelen aan ons netwerk op dit terrein, winnen we allemaal – en kunnen we de rest van de wereld nog meer doordringen van de waarde van ons ecosysteem.” 

“Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze ambities om de keten van Additive Manufacturing naar een wereldmarkt te brengen en zo het ecosysteem te optimaliseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven