Samen Digitaal Veilig: vuist tegen cyberdreiging • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Samen Digitaal Veilig: vuist tegen cyberdreiging

Mathieu Daalder, directeur IVBB, Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie en Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland (van links naar rechts). (Foto: Sander van der Torren.)

Het komt steeds vaker voor dat een bedrijf een factuur betaalt en vervolgens door de opdrachtgever gebeld wordt met de vraag waar het geld blijft. Jos Kleiboer, directeur Beleid van Koninklijke Metaalunie, hoort dat van de leden. De organisatie biedt de leden daarom Samen Digitaal Veilig.

Bijna de helft van alle bedrijven krijgt op de een of andere manier te maken met internetcriminelen. Bij veel mkb-bedrijven heerst een (vals) gevoel van veiligheid en ontbreekt het gevoel van urgentie om maatregelen te nemen.

Bovendien wordt cybersecurity ervaren als complex en beschikken bedrijven veelal niet over voldoende kennis en geschoold personeel om zich weerbaar te maken tegen de cyberdreigingen.

Opleiden in digitale veiligheid

Samen Digitaal Veilig leidt mkb-bedrijven en medewerkers op in digitale veiligheid. Metaalunie heeft voor dit praktische tool of platform een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB, Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen.

“De productie van mkb-maakbedrijven is vaak digitaal aangestuurd. Je moet zorgen dat dat niet gehackt kan worden waardoor je bijvoorbeeld losgeld moet gaan betalen”, zei Kleiboer bij de ondertekening.

“Maar je moet er ook voor zorgen dat digitale betalingen veilig afgehandeld worden en dat je de juiste facturen betaalt.”

Onderdeel van keten

Extra complicerend is het werken in supply chains. Kleiboer: “Veel grote opdrachtgevers, zoals een ASML, hebben gegevens van de producten in de cloud staan en delen dat via het web met toeleveranciers, onze leden. Als daar de cybersecurity niet op orde is, kan dat ook grote gevolgen hebben voor die grote bedrijven.”

“Het kan je dus intern treffen, maar ook in de hele keten waar jij deel van uitmaakt”, aldus Kleiboer. “Het is in de meeste gevallen een kwestie van menselijk gedrag. Eén moment van onoplettendheid kan je tonnen kosten.”

Kennis en bewustwording cruciaal

Samen Digitaal Veilig van MKB-Nederland en VNO-NCW helpt mkb-ondernemers het bedrijf digitaal veiliger te maken en dus weerbaarder te zijn tegen digitale criminaliteit. Kennis en bewustwording bij medewerkers is cruciaal in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Het nieuwe platform Samen Digitaal Veilig helpt om het eigen bedrijf te beschermen tegen internetcriminelen. Via Samen Digitaal Veilig kunnen medewerkers worden getraind via korte opleidingsvideo’s en vragen.

Eén veiligheidsdashboard

Via een automatische uitvraag ziet de ondernemer of zijn IT-leverancier de zaken goed heeft geregeld. Na het invullen van een veiligheidsscan door de ondernemer komen alle resultaten en voortgang van de organisatie, leveranciers en medewerkers in één veiligheidsdashboard te staan.

Medewerkers en IT- leveranciers spelen een belangrijke rol bij cybersecurity, bijvoorbeeld als een deel van de IT aan hen is uitbesteed. Op het platform komen alle groepen samen: de ondernemer, de medewerkers en de IT-leveranciers. Zo is er een overzicht over ieders voortgang en is de ondernemer op de hoogte van de punten die aandacht nodig hebben.

Meer informatie:

Samen Digitaal Veilig

Cybersecurity: Praktische tips en video

Cybersecurity woordenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven