Safan toont I-Brake tijdens Techni-Show • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Safan toont I-Brake tijdens Techni-Show

Aandachttrekker op de stand van Safan tijdens de
Techni-Show is de Safan I-Brake. In dit nieuwe concept is de automatisering van
het buigproces het verst doorgevoerd. Op basis van het gepatenteerde
servo-elektronische buigprincipe (bekend van de E-Brake) is een buigcel
ontwikkeld met twee robots, die links en rechts in de machineconstructie zijn
geïntegreerd. De I-Brake van Safan is genomineerd voor de Techni-Show Innovatie
Awards.

De machine heeft geen achteraanslag; er is eigenlijk geen sprake meer van een voor- en achterzijde. De ’twin-robots’ kunnen aan beide zijden opereren. Grote plaatdelen kunnen zo tussen de buigbalken doorgevoerd en zonder keren van buigingen aan de linker- en rechterzijde voorzien worden. De robotarmen kunnen simultaan werken, zodat in één cyclus twee producten gebogen worden zodat de productiviteit verdubbelt. Ook kan de ene robotarm een plaatdeel transporteren terwijl de andere een plaatdeel manipuleert voor de buigbewerking.
 
Voorts zullen drie kantpersen aanwezig zijn van het type E-Brake, elk voorzien van een uitgebreid optiepakket. Safan liet met dit concept al eerder zien dat het servo-elektronische aandrijfprincipe zich ook leent voor hogere perskrachten, tot 200 ton. Voor alle varianten gelden dezelfde voordelen. De afwezigheid van hydrauliek voorkomt vervuiling en ongewenste opwarming. Een afzonderlijk bomberingssysteem is overbodig. Productiesnelheid en precisie zijn hoger terwijl het energieverbruik lager is.
 
De combinatie van de door Safan zelf ontwikkelde ’touch screen’ besturing en een veiligheidslichtscherm resulteert in optimale veiligheid en zeer korte cyclustijden. Mogelijke opties zijn onder andere servo-elektrische buighulpen, hydraulische gereedschapklemming, het E-Bend M hoekmeetsysteem of het nieuwe E-Bend S plaatdiktemeetsysteem.
 
De bekende M-Shear uit het Safan-programma kan optioneel voorzien worden van een pneumatische hooghoudinstallatie. Deze ondersteunt de platen aan de achterzijde van de schaar, zodat deze eenvoudig tegen de achteraanslag zijn te positioneren. De hooghoudinstallatie kan uitgebreid worden met een ‘return-to-sender’-functie. Daarmee worden de geknipte plaatdelen teruggevoerd naar de schaartafel. De operator hoeft niet steeds naar de achterzijde van de schaar te lopen om de geknipte delen op te pakken. Door de plaatdelen terug te laten komen op de schaartafel wordt bovendien beschadiging van de geknipte plaat voorkomen.
 
Het expositieprogramma van Safan wordt afgerond met een Finn-Power E6 ponsnibbelmachine met elektrische aandrijving. Deze nieuwe generatie heeft ten opzichte van de conventionele hydraulisch aangedreven machines een laag energieverbruik en een lager geluidsniveau. Er kan een plaat bewerkt worden van 3000 x 1500 mm zonder overpakken. De machine beschikt over standaard 20 ton en optioneel 30 ton perskracht. De standaard gereedschaprevolver kan 20 gereedschappen bergen maar is optioneel uitbreidbaar tot maar liefst 200 gereedschapopnames.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven