‘s Werelds eerste voertuig van fossielvrij staal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘s Werelds eerste voertuig van fossielvrij staal

Volvo's eerste voertuig met fossielvrij staal.

Volvo Group introduceert het eerste voertuig ter wereld dat is gemaakt van fossielvrij staal van SSAB. De machine voor zwaar vervoer is voor gebruik in de mijnbouw en steengroeven. Tijdens een onlangs gehouden evenement voor samenwerking op het gebied van groen staal in Göteborg werd aangekondigd dat er in 2022 meer voertuigen zullen volgen in wat een reeks conceptvoertuigen en onderdelen zal zijn waarbij fossielvrij staal van SSAB wordt gebruikt.

“Dit initiatief met SSAB zet de toon voor een fossielvrije toekomst”, zegt Martin Lundstedt, President en CEO Volvo Group. “Net zoals de wereld naties tijdens COP26 samenkomen om de klimaatverandering aan te pakken, zo moeten ook organisaties en industrieën samenwerken om innovatieve nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor een toekomst zonder broeikasgasemissies. Volvo Group zet zich in voor baanbrekende partnerschappen zoals deze met SSAB om aantrekkelijke, veilige en efficiënte nieuwe voertuigen en machines te ontwikkelen die het pad effenen voor een duurzamer transport- en infrastructuursysteem dat voor de toekomst is goedgekeurd.”

Duurzaam transport

Met de verbintenis om klimaatneutraal te zijn en tegen 2040 een broeikasgasuitstoot van nul in de waardeketen te bereiken, is de Volvo Groep op weg naar de ontwikkeling van duurzame transport- en infrastructuuroplossingen van de toekomst. Samen met de elektrificatie van zijn voertuigen en machines is Volvo vastbesloten om de koolstofvoetafdruk van zijn hele toeleveringsketen te verminderen en deze nieuwste innovatie is een stap voorwaarts op deze weg.

Mijlpaal

“Het eerste echte voertuig ter wereld dat is gemaakt van fossielvrij staal van SSAB is een echte mijlpaal. Onze samenwerking met Volvo Group laat zien dat een groene overgang mogelijk is en resultaten oplevert”, zegt Martin Lindqvist, President en CEO bij SSAB. “Samen zullen wij de impact op het klimaat blijven verminderen tot bij de eindklant en er tegelijkertijd voor zorgen dat onze klanten staal van hoge kwaliteit krijgen. Wij kijken ernaar uit om samen met Volvo Group te blijven werken aan onderzoek en ontwikkeling om meer fossielvrije staalproducten te produceren.”

Belangrijke stap

De overstap naar groen staal is een belangrijke stap voor de Volvo Groep en voor de hele transport- en infrastructuursector, zeker als je bedenkt dat ongeveer 70% van het gewicht van een vrachtwagen afkomstig is van staal en gietijzer, en dat dit percentage voor Volvo-machines nog hoger ligt. Deze eerste conceptmachine, die in de Volvo CE-fabriek in Braås wordt geproduceerd, is nog maar het begin. De serieproductie op kleinere schaal is gepland voor 2022 en de massaproductie zal volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven