Ga naar hoofdinhoud

Ruim 60 jaar laser: méér voor minder

Trumpf heeft twee jaar geleden met TruLaser Weld 1000 het geautomatiseerd laserlassen toegankelijker gemaakt. Dat gebeurt zowel door een cobot in te zetten als door het programmeren te vereenvoudigen (foto: Trumpf).

Als één technologie de afgelopen 63 jaar een steeds grotere rol in de metaal is gaan spelen, is het de laser. In het begin was het vooral hightech voor de happy few. Maar betaalbaarheid en gebruiksgemak hebben de laser tot een commodity gemaakt. Luidt kunstmatige intelligentie nu een nieuw hoofdstuk in? Het jubileumnummer van MTL Metaal Magazine gaat hier op in.

MTL Metaal Magazine belicht de geschiedenis van de laser, vanaf het moment dat Theodore H. Maiman, onderzoeker bij Hughes Research Laboratories (HRL) in Malibu (Californië), de eerste werkende laser demonstreerde. Hij legde daarmee in 1960 de basis voor wat tegenwoordig wereldwijd een miljardenindustrie is geworden.

Lange tijd is vooral de plaatbewerking het domein in de metaalindustrie geweest waar de laser voet aan de grond kreeg. Het laatste decennium zie je steeds vaker toepassingen van laserverspanen.

Additive manufacturing en zelflerend

Een terrein waar de laser absoluut nieuwe mogelijkheden schept, is additive manufacturing. Maar misschien zit de spannendste ontwikkeling momenteel in de software, bijvoorbeeld met zelflerende systemen, zoals Trumpf op Laser World of Photonics liet zien.

In MTL Metaal Magazine

Bekijk de historie met de toepassingen, de rol die de laser ook gespeeld heeft bij de ontwikkeling van de Nederlandse maakindustrie (via ASML) en lees meer gedetailleerd over de nieuwe mogelijkheden voor de laser in de nieuwe MTL Metaal Magazine.

Bekijk de jubileumeditie van MTL Metaal Magazine (premium)
Koop deze jubileumeditie los in onze shop
Activeer uw account voor premium content
Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven