Rösler breidt AM-service uit • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rösler breidt AM-service uit

Rösler breidt haar dienstverlening op het gebied van 3D-metaalprinten verder uit. Met het merk AM Solutions ondersteunt Rösler nu kleine en middelgrote bedrijven in het totale additive manufacturing (AM)-proces: van engineering en 3D-printen tot en met geautomatiseerd nabewerken van het oppervlak.

In de metaalindustrie zijn de technologieën van Rösler op het gebied van oppervlaktebewerking al jaren breed geaccepteerd als het gaat om een hoogwaardige afwerking van oppervlakken. Als systeemaanbieder levert Rösler een complete oplossing: machines, verbruiksmiddelen, processen en technologie knowhow.

In het Rösler-testcentrum voor de Benelux ontwikkelen de oppervlaktespecialisten van het bedrijf nu ook voor 3D-metaalprinten klantspecifieke oplossingen.

AM-invoering versnellen

Het Duitse familiebedrijf gelooft sterk in additive manufacturing als maaktechnologie. CEO Stephan Rösler heeft van AM een speerpunt gemaakt. Daarom is een jaar geleden dochterbedrijf AM Solutions opgericht. Hierin werkt Rösler met meerdere partijen in de AM-industrie samen om de technologie versneld geschikt te maken voor (serie)productie.

3D geprinte metalen werkstukken hebben als nadeel dat ze ruw zijn. Ook moet vaak nog supportstructuur verwijderd worden. Het nabewerken van het oppervlak gebeurt nu nog handmatig, wat ten koste gaat van productiviteit, kwaliteit en reproduceerbaarheid.

Geautomatiseerd nabewerken

Dankzij de samenwerking met DLyte van GPA Innova (Spanje), PostProcess (VS) en Cipres (Duitsland) én met de eigen technologieontwikkeling kan AM Solutions een grote stap maken richting het geautomatiseerd nabewerken van 3D-geprinte werkstukken, zowel in metaal als in kunststof.

Rösler Surface Finishing brengt het oppervlak op hoog gepolijst niveau. Geautomatiseerd ontstaat een vooraf gedefinieerde oppervlakteruwheid. Juist dergelijke stappen zijn voor de metaalindustrie van belang om additive manufacturing in te kunnen zetten in serieproductie.

Rösler Benelux heeft bovendien RapidFinish ontwikkeld, bedoeld voor het nabewerken van metalen prototypes die 3D-geprint zijn.

Complete AM-service voor MKB

Om het gebruik van additive manufacturing bij het midden- en kleinbedrijf te versnellen, breidt AM Solutions haar dienstverlening uit. Engineers ondersteunen klanten bij de ontwikkeling van specifieke AM-onderdelen. Gezamenlijk worden de producten geoptimaliseerd voor additive manufacturing. Daarbij gebruiken de engineers de nieuwste softwaretools van onder andere Siemens en Altair.

Eigen 3D-metaalprintservice

AM Solutions biedt vervolgens 3D-metaalprintservice aan. Hiervoor is geïnvesteerd in eigen 3D-metaal- en kunststofprinters. Met het brede portfolio aan eigen postprocessing-systemen, worden de werkstukken nabewerkt tot de gevraagde oppervlaktekwaliteit bereikt is.

Met deze dienstverlening geeft AM Solutions MKB-bedrijven de kans om ervaring met 3D-printen op te doen en de techniek toe te passen, zonder dat ze zelf hoge investeringen hoeven te doen.

Tijdens Formnext

AM Solutions presenteert zich in november met deze services én met een nieuwe machine voor het nabewerken van 3D-geprinte metalen componenten. Dit gebeurt op vakbeurs Formnext in Frankfurt. In de Benelux hebben alle organisaties via Rösler Benelux in Oss toegang tot de AM-service.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven