Robotparade in Hannover • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Robotparade in Hannover

Tijdens de Hannover Messe, die vorige week werd gehouden, was hal 22 volledig onder controle van robots. Van autonome voertuigen en industriële robots tot en met voetballende robots met knikkende knieën.

Hal 22 was volledig in de ban van robots. Diverse mobiele robots en autonome systemen mengden zich tussen het publiek. Bedrijven met sciencefiction-achtige namen zoals Metralabs en Bluebotics presenteerden robots met welklinkende namen als Toomas, Roger, Scitos, Shrimp III en Gilberto. Het feit dat veel van deze robots zich tussen het publiek mengden en zonder storingen rondreden zegt genoeg over de stand der techniek op dit gebied.

 

Wedstrijden

Ook indrukwekkend waren de wedstrijden RoboCup van de German Open. Diverse universiteitsteams, waaronder ook uit Nederland, streden in diverse klassen van het robotvoetbal. Het leukst om te zien waren de tweebenige robots. Het zijn net kleine mensjes met knikkende knieën die voor het eerst balletje trappen. Nu lopen ze nog langzaam, maar binnen een paar jaar rennen ze achter de bal aan. Wie had dit tien jaar geleden durven dromen?

 

Robots Hannover Messe

De voetballende robots trokken veel bekijks (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Huisrobot

Een ander gedeelte van de hal was ingericht voor huisrobots en reddingsrobots. Ook hier werd gestreden binnen de Robocup. Huishoudrobots moesten een bepaald traject in een nagebootst huis rijden en opdrachten uitvoeren, terwijl de reddingsrobots onder iets moeilijker omstandigheden bepaalde taken uitvoeren.

 

Maar het is duidelijk. Universiteiten en diverse bedrijven zijn serieus bezig met autonome robots en dit is nog maar het begin. De technische studenten van nu zijn immers de engineers van morgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven