Robotlasstraat voor VDL Konings • Metaal Magazine
Nieuws

Robotlasstraat voor VDL Konings

Anton Flipsen, directeur ProduLAS (links), en Sjoerd van de Velde, directeur Machinefabriek VDL Konings (rechts) bij de nieuwe robotlascel.

Machinefabriek VDL Konings in Swalmen heeft eerder dit jaar een complete robotlasstraat van ProduLAS met 2 simultaan lassende robots in gebruik genomen. Op de 13 meter lange track worden hoogwaardige producten ten behoeve van apparatuur in de röntgen/radiotherapie gelast.

De hele installatie is door het specialistische robotlas- en productieautomatiseringsbedrijf ProduLAS uit Oosterhout als turn-key project ontwikkeld, geleverd en geïnstalleerd. Dit gebeurde inclusief de opleiding en de begeleiding van de operators. Voor VDL Konings betekent de robotlasstraat een verdere uitbreiding in het robotlassen van zeer hoogwaardige producten in kleine series.

Nauwkeurigheid

Sjoerd van de Velde, algemeen directeur VDL Konings: “Belangrijk bij dit soort onderdelen en constructies is de enorme nauwkeurigheid die van het laswerk gevraagd wordt. Spanningen in het product, die tijdens het lassen kunnen ontstaan, moeten tot een minimum beperkt worden. Vandaar dat we voor 2 simultaan aan één product lassende robots gekozen hebben.”

Turn-key project

“Bij deze robotlasinstallatie hebben we de allernieuwste op de markt verkrijgbare technieken toegepast”, vertelt ProduLAS-directeur Anton Flipsen. “Zo maken we gebruik van 2 Yaskawa MA2010 lasrobots met 6 externe assen. Verder passen we het ComArc lasnaadvolgsysteem toe. De hele besturing gebeurt met de DX200 controller.”

Offline programmeren

Om stilstand van de robotcel zo veel mogelijk te voorkomen, wordt offline programmeren met het offline-softwarepakket AlmaCam toegepast. Een van de grote voordelen van dit offline programmeerpakket is dat 3D-modellen, vanuit bijvoorbeeld Solid Works en Inventor, hierin geladen kunnen worden. “Hierdoor kan op elk gewenst moment een lasprogramma geprogrammeerd worden met een PC”, zegt Flipsen. “De lasrobot kan dan volledig productief blijven en het omschakelen naar een nieuw programma of product neemt nauwelijks tijd in beslag.”

3 werkzones

Van de Velde koos bovendien voor deze lasstraat omdat het eigen productenpakket zeer divers is. Zowel bestaande als nieuw inkomende producten moesten op deze lasrobotcel gelast kunnen worden. Vandaar dat de 13 meter track is opgedeeld in 3 werkzones. Twee zones zijn voorzien van een roterende as, en één zone is uitgevoerd met een L-manipulator met een handlingsgewicht van 1.500 kg.

VDL Konings

VDL Konings is als traditionele machinefabriek opgericht in 1873. Het bedrijf is, met 75 medewerkers, gespecialiseerd in de speciale machinebouw in onder andere de folie-, foam-, film-, en automobielindustrie. Ook is het bedrijf toeleverancier en tier-1 partner voor diverse OEM-klanten, en levert het daarnaast compleet geassembleerde en geteste modules.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven