Nieuws

Robotics in MKB Innovatie Top 100

Een automatische 3D STEP-converter voor plaatbewerking, flexibele robot met EasyEye systeem, automatische voerrobot,  selectieve aspergeoogstmachine met steekrobot en zelfs een uitzendbureau voor robots. Bedrijven met deze innovaties staan in de MKB Innovatie Top 100 van 2018.

De 100 bedrijven zijn door een panel van innovatie-experts geselecteerd uit 250 inzendingen.  Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

3D STEP Converter voor plaatbewerking

Widenkorn staat in de lijst met de PROfirst Automatische 3D STEP Converter voor Plaatbewerking. Deze software maakt gebruik van instellingen die klantspecifiek kunnen worden gedaan, zoals materiaaltypen, matrijzen voor de kantbank en k-factoren. Vervolgens genereert de software automatisch de juiste uitslagen op basis van een STEP-bestand.

De radius wordt aangepast, zodat deze altijd goed is. Dit kan automatisch voor meerdere mono-delen, maar ook een complete samenstelling kan automatisch worden verwerkt, waarbij alle delen apart worden opgeslagen.

Alle gegevens worden in de tekening gezet en als dit bijvoorbeeld gecalculeerd moet worden door de PROfirst Calculatie software voor een offerte, worden alle bewerkingen automatisch meegenomen. Kanten, boren, tappen en verzinken worden automatisch herkend uit het STEP-model. Deze module is zowel stand-alone als in combinatie met CADCAM of Calculatie van PROfirst aan te schaffen.

Flexibel automatiseren

Teqram – Vision Guided Robotics heeft een EasyEye Vision-systeem dat volledig flexibel automatiseren mogelijk maakt, ook van grote en zware producten zoals halffabricaten uit staal. Het EasyEye-systeem herkent de producten, zelfs als deze afwijkend van vorm zijn en in willekeurige volgorde op de band liggen, en verplaatst deze manloos van A naar B.

Sieplo stuurde een automatische voerrobot in. Deze robot (eigenlijk AGV) rijdt via draadloze sensoren door de stal, haalt het voer op, mengt het en brengt het op de juiste plek bij de dieren. Zo krijgen zij meerdere malen per dag vers voer en dat past veel beter bij het natuurlijke eetgedrag. 

Selectief asperges oogsten

Cerescon heeft een selectieve aspergeoogst-machine met ondergrondse detectie, gecombineerd met een steekrobot. De Sparter detecteert asperges met slimme sensoren al onder de grond, oogst de op dat moment mooiste asperges en laat de andere ongemoeid.

Innovative Mechatronic Systems staat in de lijst met een tandeloze transmissie voor robots. Deze Archimedes Drive gebruikt holle cilinders in plaats van tandwielen en werkt op basis van wrijving. Deze transmissie is goedkoop, licht, stil en heeft geen smering nodig. 

Kalfsvel Coating heeft een RVS Food Grade Finishing, met een optimale oppervlakteruwheid (niet te ruw en niet te glad), zodat verontreinigingen en bacteriën of andere micro-organismen minder makkelijk hechten.

Lichtere, snellere grijper

Nemag zette de Nemax-grijper in. Deze is vergeleken met een standaard bulkgrijper 15% lichter en 20% sneller. Per greep kan er dus meer bulk meegenomen worden. Dit verhoogt de productiviteit van een bulkterminal met minstens 10%.

Ook is de Nemax eenvoudiger te bedienen, veiliger in gebruik en goedkoper in onderhoud doordat er minder draaiende delen zijn. Tijdens praktijktesten bij ondermeer Tata Steel, bleek de grijper het nog beter te doen dan de simulaties voorspelden.

Robot-uitzendbureau

Smart Robotics heeft een uitzendbureau voor robots. Het bedrijf ontwikkelt en detacheert modulaire robots die voor specifieke taken kunnen worden geconfigureerd. Met dit concept speelt Smart Robotics in op de behoefte aan flexibele robotica binnen industrie en logistiek.

Net als een uitzendkracht wordt de uitzendrobot ’s morgens simpelweg geprogrammeerd voor de taak die hij die dag uit moet voeren. De uitzendrobot is per maand te huren, of te koop, en voorziet in vele verschillende taken.

Wie wordt nummer 1?

Op 26 september maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de MKB Innovatie Top 100 openbaar. Dan wordt dus bekend welk bedrijf dit jaar de nummer 1, dus het meest innovatieve MKB-bedrijf van Nederland is geworden.

Bekijk de complete lijst (in alfabetische volgorde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven